Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışının 102'inci yılını kutlamanın büyük ve haklı gurur ve onurunu yaşadığımız bu günlerde Tüm Çerkezköy halkının ve geleceğimizin mimarları sevgili çocuklarımızın bayramını en içten duygularımla kutluyorum. Bu günleri bizlere armağan eden Büyük Önderimiz Atatürk'ün ve vatanımızı vatan yapan kahraman vatan evlatlarının aziz hatırası önünde saygı ile eğiliyorum.
Osmanlı Mebusan Meclisi 16 Mart 1920’de İstanbul’un İtilaf Devletleri tarafından resmenişgali ve bazı milletvekillerininzor kullanılarak tutuklanması üzerine Meclis, toplantılarına ara vermekararı almıştır. İşgal güçlerinin Meclisi işlevsiz hale getirmesi üzerine millet iradesininyok sayılmaması için hemen harekete geçen Mustafa Kemal, Ankara’da milli bir meclisin açılacağını duyurmuştur. M.Kemal, açılacak meclis için seçimlerin nasıl yapılacağı veaçılış öncesinde icra edilecek törenlerin nasıl olacağına dair talimatları, Anadolu’daki askerî ve mülkî erkâna gönderilmiştir.
İlk Meclisin açılacağı bu binanın inşaat anlamında bir takım eksiklikleri bulunmaktaydı. Bir kahveden alınan kenarları avizeli gaz lambası ile binanın aydınlatması yapılmıştır. Ankara Valiliği bürolarından toplanan koltuklar, kırık dökük bazı eşyalar yer almıştır.Ankara Öğretmen Okulundan ve Ankara Sultanisinden (Lisesi)getirilen öğrenci sıralarında milletvekilleri görev yapmaya başlamıştır. Binanın çatısındaki kiremit eksiği de halkın evlerinindamlarından kiremitleri söküp getirmeleri ile tamamlanmıştır.
23 Nisan 1920 Cuma günü, Ankara’da sabahın erken saatlerinde yerli ve yabancı bütün Ankara halkı Meclis binası ile Hacı Bayram Camii arasınasıkışmaya çalışmış ise de sığmamıştır. Cumanamazından sonra Kur’an-ı Kerim okunmuştur. Hacı Bayram Veli Camisi’nden çıkan halk bir kortej yürüyüşü ile Meclis binasının önüne gelmiştir. Meclis’in önüne gelindiğindekurbanlar kesilmiştir. Bursa Mebusu Fehmi Hoca yüksek sesle Hatim Duası okuduktan sonra, Mustafa Kemal tarafından Meclisin kapısındaki kurdele kesilerek içeriye girilmiş ve bütün mebuslar içerideki sıralaraoturmuşlardır. Bayraklarla süslenen kürsüye Hacı Bayram Veli’nin sancağı dikilmiştir. Kur’an ile Sakal-ı Şerif de kürsüyekonulmuştur. Küçük toplantı salonunun iki yanındaki dar dinleyici locaları vebunlara çıkan merdivenler hıncahınç dolmuştur.
Açılış günü meclis, 120 mebusla toplanabilmiştir.Saat 13.45’te en yaşlı üye sıfatıyla Sinop Mebusu Şerif Bey, kürsüye gelerek ilk konuşmayı yapmıştır. 24 Nisan 1920’deki ikinci Meclis oturumunda, Mustafa Kemal oy birliği ile Meclis Başkanlığı’na seçilmiştir. 4 saatlik konuşmasında süreci anlatan Mustafa Kemal, izlenecek siyasetin “Milli sınırlarımız içinde her şeyden önce kendi kuvvetimize dayanarak varlığımızı devam ettirmek, millet ve memleketin gerçek saadet ve imarına çalışmak” olacağını söylemiştir.
Benoit Mech, “Kurt ve Pars” adlı eserinde Atatürk’ün, “Ben çocuk haftasını, çocuklara hürmet edilmesini temin ve onların zaafından yararlanarak çok defa yapıldığı gibi onlara eziyet ve hayvan gibi muamele edilmesini önlemek için meydana getirdim. Bu tedbirim, milletin geleceğine karşı gösterilen bir saygı olarak görülmelidir.” dediğini aktarmıştır.
"Vatan toprağımız üzerinde birlik, beraberlik ve kardeşlik içinde yaşamamızın en önemli kaynağı Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün de ifade ettiği gibi, "Özgürlüğün de eşitliğin de adaletin de dayanağı ulusal egemenliktir."
Dünyada çocuklara armağan edilen tek bayram olan 23 Nisan, milletimize ve geleceğimizin teminatı olan tüm çocuklarımıza kutlu olsun. Sevgili çocuklar sizlere düşen görev, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün hedef gösterdiği çağdaş medeniyetler seviyesini yakalayarak, büyük ve güçlü Türkiye idealini gerçekleştirmek için çok çalışmaktır. Pozitif bilimlerin ışığında, özgürce düşünen, sorgulayan ve sorumluluk sahibi bireyler olarak Türkiye'yi aydınlık yarınlara taşıyacağınıza yürekten inanıyoruz. Sizler bu ülkenin en büyük gücüsünüz, yarınlarısınız."
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınız kutlu olsun.