Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB) tarafından özel eğitim almış ve çalışabilecek durumdaki hafif zihinsel engellilere iş imkanı kazandırmak amacıyla hazırlanan ZEKA’ya (Zihinsel Engelliler Korumalı İşyeri Atölye ve Yaşam Merkezi) Tekirdağ Valiliği tarafından Erişilebilirlik Belgesi verildi.
Türkiye’de örnek ve alanında ilklerden biri olan ÇOSB ZEKA, Tekirdağ Valiliği koordinesinde Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tarafından oluşturulan Erişilebilirlik Komisyonu tarafından yapılan incelemeler neticesinde Erişilebilirlik Belgesi almaya hak kazandı.Belgenin verilmesi için Tekirdağ Valiliği’nde bir takdim töreni düzenlendi. Törene, Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Vali Yardımcısı V. Harun Kaya, ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, Tekirdağ Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ülkü Uslu ve ÇOSB Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan’ınyanı sıra kurum yöneticileri katıldı.
ÇOSB’YE ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM
Programda konuşan Vali Yıldırım şunları söyledi; “Bugün burada bir arada olmamızın sebebi hayırlı bir iştir. Toplumumuzun dezavantajlı kesimlerinden bir tanesi olan engelliler ve bu engelliler içerisinde belki de en dezavantajlılardan bir tanesi olan zihinsel engelli vatandaşlarımız için Zihinsel Engelliler Korumalı İşyeri Atölye ve Yaşam Merkezi adında bir merkez oluşturuldu. Yapabilecekleri kadarıyla çalışabilecekleri hayırlı bir yer açılıyor. Buna önayak olan ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Eyüp Sözdinler’e, ÇOSB Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan’a, Aile Çalışma Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ülkü Uslu’ya teşekkür ediyorum.Bu önemli bir hadisedir. Engellilerin tamamı bu topluma, aslına bakarsanız engelsiz olanlara emanettir. Bu emanete en güzel şekilde sahip çıkmak, onların ihtiyaçlarını mümkün olduğunca kendilerine de gördürtebilmek suretiyle gidermek gerekiyor. Bu onların aynı zamanda bütün işlerini hazırca yapmak yerine onları da topluma katmak, böylece sosyal hayata onların da katılımını sağlamak, kendilerini daha mutlu bireyler olarak görmelerini temin etmek için gerekli. Bu sayede onların da ruh sağlıkları düzeliyor, ailelerinin de rahatlamalarına vesile oluyor. Bu sayede bireyler kendilerini daha iyi hissedecekler sosyalleşmeleri, daha mümkün olacak ve bütün engeller olabildiğince, mümkün olduğunca ortadan kalkacak.Erişilebilirlik Belgesi, engellilerin çalışma ve eğitim ortamının oluşturulduğu alanlarda engelli bireylerin rahatlıkla erişebilmesini sağlayanlara veriliyor. Bu yüzden özel donanımlar gerektiriyor. Arkadaşlarımız incelemelerini yaptılar, hepsinin yerli yerinde eksizsiz ve tam olduğunu tespit ettiler. Onun için bizde bir erişilebilirlik belgesi hazırladık. Bunları almaya hak kazandıklarına hep beraber kani olduk.”
Törende bir konuşma yapan ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler de şunları söyledi: “Bir Manisa gezisinde böyle bir projeyle karşılaştım, çok heyecanlandım ve dedim ki biz de bunu yapalım. Hem çocuklarımız topluma kazandırılmış olur. Biz biraz daha geliştirdik projeyi, engelli bireylerimiz atölyelerde birtakım işler yapsın, hem ailelerini maddi olarak katkıda bulunsunlar hem sosyalleşme imkanı bulsunlar.”
Konuşmaların ardından Vali Yıldırım, Erişilebilirlik Belgesi’ni ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler’e taktim etti.
ERİŞİLEBİLİRLİK BELGESİ BİLGİ NOTU
Tekirdağ Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonu ÇOSB ZEKA ile ilgili hazırladığı Bilgi Notunda şu görüşlere yer verdi: “07.06.2021 tarihinde Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğünün müracaatı üzerine Türkiye’de 2. örneği yapılan ve açılış işlemlerinin tamamlanması için Erişilebilirlik Belgesi alması gereken ÇOSB Zihinsel Engelliler Korumalı İşyeri Atölye ve Yaşam Merkezi(ZEKA) 23.06.2021 tarihinde planlanan Erişilebilirlik inceleme programı dışında inceleme yapılmış ve 30.07.2021 tarihli 2021-3. Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonu Toplantısında inceleme raporu görüşülerek hiçbir kusur ve eksikliğe rastlanılmadığı için oybirliği ile ilimizde Erişilebilirlik Belgesi verilmeye uygun 4. kurum olmuştur.
KORUMALI İŞYERLERİ
İlimizde Çerkezköy OSB tarafından “Çerkezköy OSB Zihinsel Engelliler Korumalı İşyeri Atölye ve Yaşam Merkezi Projesi” hazırlanmıştır. Proje kapsamında yapım işi 2020 Ekim ayında tamamlanmıştır. 2330 m² kapalı alana sahip 12 Atölye, yemekhane, sosyal alanlar, revir, hemşire odası, ofisler ve toplantı odası gibi bölümlerden oluşmaktadır. Bir atölye 36 m² alana sahiptir. Korumalı İşyerlerinde Yönetmelik kapsamında bir atölyede en az 8, en fazla 10 zihinsel engelli bireyin çalışması mümkündür.