ULUSAL MECLİSİMİZ 100.YAŞINDA


Nurhan Acar Azkın

Nurhan Acar Azkın

22 Nisan 2020, 12:52

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışının 100'üncü yılını kutlamanın büyük ve haklı gurur ve onurunu yaşadığımız bu günlerde Tüm Çerkezköy halkının ve geleceğimizin mimarları sevgili çocuklarımızın bayramını en içten duygularımla kutluyorum. Bu günleri bizlere armağan eden Büyük Önderimiz Atatürk'ün ve vatanımızı vatan ypan kahraman vatan evlatlarının aziz hatırası önünde saygı ile eğiliyorum.
 
Bugünün tarihi önemine değinmek gerekirse;

Mustafa Kemal, Milli Hâkimiyet fikrini, Milli Mücadele hareketinin başlangıcından itibaren düşünmüş, önce başkanlığını yaptığı Erzurum ve Sivas Kongrelerinde organize etmiş, Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti ile merkezileştirmiş ve daha sonra Ankara’da açılan Birinci Büyük Millet Meclisi ile kurumsallaştırmıştır.
 
Osmanlı Mebusan Meclisi'nin, İstanbul'un işgali ile çalışamaz duruma düşmesi ve dağıtılması Mustafa Kemal’in ne kadar ileri görüşlü olduğunu göstermişti. İstanbul'un işgali, Mustafa Kemal’e kurtuluş için düşündüklerini yapabilme fırsatını vermiştir.

Yeni meclis 19 Mart tarihli genelge ile seçilen 330 milletvekiliyle, Millî Mücadele Hareketi’nin lideri olan Mustafa Kemal,  hem Erzurum’dan hem de Ankara’dan milletvekili seçilmiş ancak kendisi Ankara milletvekili olarak meclise girmiştir. Ankara’ya gelebilen milletvekilleriyle birlikte meclisin 23 Nisan Cuma günü açılmasına karar verildikten sonra bu karar Mustafa Kemal tarafından 21 Nisan 1920’de çok acele kaydıyla Kolordulara, Bütün Valiliklere, Bağımsız Sancaklara Müdafaa-i Hukuk Merkez Hey’etlerine, Belediye Başkanlıklarına bildirilmişti.

Mebuslar Meclisi'nden kaçabilen milletvekilleri ve yeni seçilen milletvekillerinin katılımıyla 23 Nisan 1920 Cuma günü saat 13.45’te Ankara’da bulunan 115 milletvekilinin katılımıyla açılmıştır. Meclis’te bulunan milletvekillerinin yaşça en büyüğü olan Sinop Mebusu Şerif Bey, kürsüye gelerek açış konuşmasını yapmıştır. Şerif Bey’in yaptığı açış konuşması şöyledir:

"Burada bulunan saygıdeğer Efendiler,

İstanbul’un geçici kaydıyla yabancı kuvvetler işgal olunduğu ve bütün temelleriyle halifelik makamının ve hükümet merkezinin bağımsızlığının yok edildiği hepinizce bilinmektedir. Bu duruma baş eğmek, milletimizin teklif edilen yabancı esaretini kabul etmesi demekti. Ancak ezelden beri hür ve bağımsız yaşamış olan milletimiz esaret altına alınmayı büyük bir şiddet ve kesinlikle reddetmiş ve hemen vekillerini toplayarak yüce meclisini meydana getirmiştir. Bu yüce meclisin en yaşlı üyesi sıfatıyla ve Allah’ın yardımıyla milletimizin içte ve dışta tam bağımsız olarak kaderini (geleceğini) bizzat üstlendiğini ve idare etmeye başladığını bütün dünyaya ilân ederek Büyük Millet Meclisi’ni açıyorum."

Daha sonra kürsüye gelen Mustafa Kemal söz alarak, olağanüstü yetkilere sahip bu meclisin yeniden seçilen milletvekilleriyle birlikte devlet merkezinden (İstanbul) kurtularak Ankara’ya gelen ve gelebilecek olan milletvekillerinin hep birlikte bu meclisi oluşturduklarına dair bir açıklama yapmıştır. Bu konuşmadan sonra 24 Nisan 1920’de toplanmak üzere Meclis 14.30 ‘da tatil edilmiştir.

Mustafa Kemal 24 Nisan 1920 tarihli konuşmasında hükümetin kurulmasıyla ilgili bir de teklif sunmuş ve tüm milletvekillerince kabul edilmiştir.

24 Nisan 1920 günü yapılan Meclis başkanlığı seçimine Mustafa Kemal, aday gösterilmiş ve yapılan oylama neticesinde o gün mecliste bulunan 120 milletvekilinden 110’nunun oyunu alarak Büyük Millet Meclisi başkanlığına seçilmiştir.
 
"Vatan toprağımız üzerinde birlik, beraberlik ve kardeşlik içinde yaşamamızın en önemli kaynağı Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün de ifade ettiği gibi, "Özgürlüğün de eşitliğin de adaletin de dayanağı ulusal egemenliktir."

Dünyada çocuklara armağan edilen tek bayram olan 23 Nisan, milletimize ve geleceğimizin teminatı olan tüm çocuklarımıza kutlu olsun. Sevgili çocuklar sizlere düşen görev, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün hedef gösterdiği çağdaş medeniyetler seviyesini yakalayarak, büyük ve güçlü Türkiye idealini gerçekleştirmek için çok çalışmaktır. Pozitif bilimlerin ışığında, özgürce düşünen, sorgulayan ve sorumluluk sahibi bireyler olarak Türkiye'yi aydınlık yarınlara taşıyacağınıza yürekten inanıyoruz. Sizler bu ülkenin en büyük gücüsünüz, yarınlarısınız."
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınız kutlu olsun.
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.