Deva İlaç’ta işçi eylemi

ÇOSB'de faaliyet gösteren Deva Holding'de Pazartesi gününden bu yana 73 işçinin işten çıkarılması ile başlayan gerginlik Petrol-İş Sendikası'na bağlı işçilerin yaptığı eylem ile doruk noktasına ulaştı.

Deva İlaç’ta işçi eylemi
18 Aralık 2010 Cumartesi 00:00

Eyleme işten çıkan işçiler ve ailelerinin yanı sıra sendikaya bağlı işçiler ve Lastik- İş Üyeleri destek verirken, eyleme yaklaşık 200 kişi katıldı.

DEVA ZENTİVA’YI ALMIŞTI
    Gerçekleştirilen eylemde Deva Holding Patronu Philipp Daniel Haas ve yönetime tepki gösteren işçiler,  "Deva Holding geçen ay Çerkezköy’de bulunan Zentiva’nın üretim tesislerini satın aldı. Firma yöneticileri sürekli olarak büyüme oranlarından bahsedip yeni yatırımlar yapacaklarını söylediler. Anlaşılan o ki Deva Holding bu yatırımları sendikalı işçileri işten atıp fabrikalarında taşeronlaşmayı tüm hızıyla artırarak yapacaktır. Fabrika sahibi Philipp Daniel Haas taşeronlaştırmayla birlikte, işçileri insanlık dışı şartlarda ve insanca yaşama koşullarının çok altında ücretlerle çalıştırıp zenginliğine zenginlik katacaktır" şeklinde konuştular.

İNSAN HAKLARI YOK SAYILMIŞTIR
    Eylemde konuşan Petrol- İş Sendikası İstanbul Şube Başkanı Reşat Tüysüz, 40 yıldır Deva Holding'te örgütlü olan sendikalarının bireysel sözleşme dayatması ile karşı karşıya kaldığını belirterek, "Bu dayatmayı kabul etmeyen 73 işçi arkadaşımız işten atılmıştır" dedi.
    İşçilerin Bayramlarda bile mesaisiz çalışma koşulları bulunan bir sözleşmeyle karşı karşıya kaldığını söyleyen Tüysüz, Pazartesi gününden bu yana Deva’da insan haklarının yok sayıldığı bir durumla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Konuşmasında hükümeti de eleştiren Tüysüz, "AKP iktidarı örgütlenmenin önündeki engelleri kaldırmıyor. İşverenlerde hükümetten aldıkları destekle işçi düşmanlığı yapıyorlar" dedi.

EYLEMLER DEVAM EDECEK
    "İşçi arkadaşlarımız işlerine geri iade edilene kadar mücadelemize her platformda devam edeceğiz" diyen Tüysüz, fabrika önünde yapacakları eylemlerin devam edeceğini açıkladı. "Petrol-İş Sendikası olarak işten çıkartılan arkadaşlarımızın tekrar işe alınmalarını ve Deva Holding işvereninin 2011 yılı toplu iş sözleşmesi için masaya oturmasını talep ediyoruz" diyen Tüysüz, "Petrol İş Sendikası baskılara asla boyun eğmeyecek, yetki alınmasa bile bu iş yerindeki örgütlülüğünü devam ettirecektir" dedi.

BU İŞİN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ
    İşçilerin eylemine destek veren Petrol-İş Sendikası Genel Sekreteri Mustafa Çavdar da Pazartesi günü Sendika Temsilcilerinin ve Sendika Genel Başkanı'nın fabrikaya alınmadığını belirterek, "İşçi arkadaşlarımız teker teker ikna odalarına alınarak bireysel sözleşme dayatması ile karşı karşıya kaldılar. Hiçbir sosyal hakkı olmayan bu sözleşmeler işçi kardeşlerimize imzalatılmıştır. İmzalamayanların işine son verilmiştir. Bugün burada yaptığımız eylem ilk buluşmamızdır. Fabrika sahibi ve yönetimi rahat bir şekilde çalışacaklarını düşünmesin. Sendika yöneticileri ve işçiler bu işin peşini ve takibini bırakmayacaklardır" dedi.
    Eyleme katılan işçiler "Direne direne kazanacağız, Yaşasın sınıf dayanışması, İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız" sloganları attılar. Polisin yoğun güvenlik önlemlerinin aldığı eylem konuşmalarının ardından olaysız sona erdi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.