Yunanistan'a özel araçları ile gidecek olanlara uluslararası ehliyet alma zorunluluğu kalktı

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası (Keşan TSO) Meclis Başkanı Yüksel Alioğlu, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Koru, Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Şapçı ve oda üyesi Selahattin Seven İpsala Gümrük Kapısı Emniyet Şube Müdürü Zafer Akcan ve müdürlük görevlilerini ziyaret ederek, Yunanistan’a özel araçları ile gidecek olanlara uluslararası ehliyet alma zorunluluğunun kaldırılması ile ilgili bilgi aldılar.

Yunanistan'a özel araçları ile gidecek olanlara  uluslararası ehliyet alma zorunluluğu kalktı
08 Ocak 2015 Perşembe 18:13

 Dün gerçekleştirilen ziyarette, Gümrük Kapısı Emniyet Müdürlüğü görevlileri ile birlikte Yunanistan tarafına geçerek burada Yunanlı Gümrük Emniyet Müdürlüğü görevlileri ile bir araya gelen oda yöneticileri, 1 Ocak 2015 tarihi itibari ile değişecek ehliyetlerle birlikte Türk ehliyetlerinin de artık Yunanistan’da geçerli olacağını kaydettiler.

YENİ UYGULAMA İLE 373 TL OLAN ULUSLARARASI EHLİYET EDİNME ZORUNLULUĞU ORTADAN KALKACAK

Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Koru konu ile ilgili yaptığı açıklamada, Yunanistan'a gidecek olanların 2014 yılı için bir yıllık bedeli 373 TL olan uluslararası ehliyet edinme zorunluluğundan kurtulmuş olacaklarını belirterek şunları söyledi;

"Türkiye'nin de taraf olduğu 1968 tarihli Viyana Karayolu Trafik Sözleşmesi'ne getirilen değişikliklerin Yunanistan tarafından kabul edilerek 10 Haziran 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandığı Yunanistan’ın Ankara Büyükelçiliği tarafından bildirilmiştir. Viyana Konvansiyonu’na göre düzenlenen Türk Sürücü Belgelerinin Yunanistan’da geçerli olacağı açıklamaktadır. Ancak mevcut Türk Sürücü Belgeleri bu standartlarda olmadığından resmi olarak Yunanistan’da ve diğer Viyana Konvansiyonu’na taraf ülkelerde geçerli değildir. Zaten uygulamada da Yunanistan mevcut Türk Sürücü Belgeleri ile ne sınırdan girişe ne de ülkede taşıt kullanımına izin vermemektedir. Emniyet Genel Müdürlüğü’nden verilen son bilgilerde Türk Sürücü Belgeleri ’nin 01 Ocak 2015 itibariyle düzenlenmeye başlanacağı belirtilmiştir. 1968 Viyana Konvansiyonu’na göre yeni düzenlenecek Türk Sürücü Belgeleri Yunanistan’da geçerli olacaktır.”

EDİRNE’DE UYUMLU EHLİYET VERME UYGULAMASI HAZİRAN AYINDA BAŞLAYACAK

Koru açıklamasının devamında, Tekirdağ ve Kırklareli İl Emniyet Müdürlüklerinin uyumlu ehliyet verme işlemlerine başladığını hatırlatarak, Edirne’nin ise Haziran ayı gibi uyumlu ehliyet verme uygulamasına başlayacağını söyledi.

MEVCUT UYGULAMA NASIL?

Türkiye'den Yunanistan'a özel araçları ile gidecek olanların mecburen uluslararası pasaport alması gerekiyor. Bu ehliyetler için 2014’te yıllık 373 TL ödenmesi gerekiyor. Bu rakam her sene yeniden değerleme oranında artırılıyor. Ehliyetin 1 yılsonunda yenilenmesi durumunda ise ücretin yarısını ödemek yeterli oluyor. Yeni karar ile birlikte, 2015'ten itibaren kendi araçları ile sınırı geçecek sürücüler sadece sigorta parası ödeyecek. Onun da bedeli 15 gün için 63 Euro.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.