Yağ kriziyle başlayan gelişmeleri değerlendiren Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, “Çok acil tedbirler alınmazsa kıtlık kapıda” dedi.
Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan savaş neticesinde ülkemizde yaşanan yağ krizinde, Tarım politikalarında acil önlemler alınmasının ve üreticinin desteklenmesinin ne kadar önemli olduğunun bir kere daha ıspatlandığının altını çizen Toprak, ”Korona salgını başladığında ben, ‘korona bazılarımızı ama açlık hepimizi öldürür’ demiştim. Geldiğimiz nokta tamda budur. Tarım politikalarında çok acil tedbirler alınmazsa bir yıl içinde kıtlık kapımıza dayanır. Paran olsa bile taşıma suyla değirmeni döndüremezsin. Kota ile karşılaşırsın, halk açlık içinde kıvranır. Bir an önce çiftçi desteklenmeli ve tarım politikalarında köklü değişiklikler yapılmalı” dedi.
ÖNCE EKİLEN YERE DESTEK VERSİNLER
Hükümetin çiftçiye ekilmeyen arazilerle ilgili yeni destekler yapacağı ile ilgilide değerlendirmede bulunan Toprak, “Bizim elimize şu anan kadar ulaşmış bir bilgi yok. Ama bir ekilmeyen değil, ekilen alanlardan bile destek alamıyoruz. İmara girmiş yada Sanayi parseli olan fakat boş duran arazileri bir öteden beri ekmeye devam ediyoruz. Eski Tarım Bakanı Pakdemirli Tekirdağ’a geldi zaman durumu ona arz ettik. Trakya’da özellikle de Çerkezköy ve Kapaklı da bu tip araziler çok fazla. Ekiyoruz ama buralardan destek alamıyoruz. Çünkü buralar tarım arazisi olarak görülmüyor. Çiftçi Kayıt Sisteminde (ÇKS) buralar görülmüyor. Aslında buraların ekilip dikildiğini Tarım İlçe Müdürlükleri çok kolay tespit edebilirler, uydu sistemleri var. Ama bize o zamanda desteği arazı sahibi alır diyorlar. Bunun tespiti gerçekten çok kolay. Biz buraları her türlü zorluğa rağmen ekiyoruz. Bazen zarar ediyoruz ama yinede bu arazilerden ürün elde ediyoruz. Bu konuda acilen çalışma yapılması lazım. Biz yeni Tarım Bakanı’ndan bu konuda çalışma bekliyoruz. Ekilmeyen tarım arazilerinin ekilmesi destek verileceği söyleniyor. Önce bu tip ekilen arazilere destek verilmesi lazım. Çerkezköy ve Kapaklı çiftçisi bu konuda çok mağdur. Cumhurbaşkanımız bir metre kare bile boş arazi kalmasın diyor. Bizimde gayretimiz bu yönde ama desteklenmemiz lazım” dedi.
HÜKÜMETİN VERMEDİĞİNİ YİNE ALLAH VERDİ
Son günlerde gelen kar yağışlarını da değerlendiren Toprak, “Yağan kar hükümetin vermediği desteği bize verdi. Allah yine halimize acıdı. Vatandaşın zamlar nedeniyle alamadığı üre gübresi bize yağış olarak geldi. Geçtiğimiz yıl torbası 3 Lira olan gübre bir ara 18 Liraya kadar çıktı. Sonra 9 Lira oldu. Şimdi ise 12-13 Lira arasında bir fiyata satılıyor. Önceden gübreyi devlet üretirdi ama gübre fabrikalarını özel şirketlere sattılar. Biz de serbest piyasanın eline ve insafına kaldık” diye konuştu.
MAZOTTA ÖTV SIFIRLANMALI
Artan mazot fiyatlarını da değerlendiren Toprak, “Mazottaki fiyat artışından kaynaklanan mağduriyet sadece çiftçi ile sınırlı değil. Nakliye fiyatları da artmış oldu. Soframıza gelen ürünün fiyatının artmasının bir nedeni de bu. Biz çiftçilerin tarlayı sürmesi, ilaç atması, hasadı kaldırıp satmaya götürmesi hep mazota bağlı. Buğdayı ektiğimizdeki mazot fiyatı ile şu anki mazot fiyatının arasında uçurumlar var. Ayçiçeği ekimi zamanı ve hasat zamanını göz önünde bulundurursak, en azında acil olarak, mazotta ÖTV’nin sıfırlanması zararımızı biraz olsun azaltır” dedi.