Okul öncesi 4-6 yaş arası çocuklara Kuran Kursu eğitimi

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından başlatılan yeni uygulama ile okul öncesi yaş olan 4-6 yaş arası çocuklara yönelik Kuran Kursları açılıyor. Çerkezköy’de de ilk kez açılacak olan 4-6 yaş arası Kuran Kursu Mimar Sinan Cami Kuran Kursunda eğitim öğretime başlayacak.

Okul öncesi  4-6 yaş arası çocuklara Kuran Kursu eğitimi
24 Eylül 2014 Çarşamba 07:51

FAHRİ ÖĞRETİCİLER 120 SAAT EĞİTİM ALDILAR
Çerkezköy İçe Müftüsü Yusuf Tuna Çerkezköy’de ilk defa 4-6 yaş arası çocuklar için Kuran Kursu açılacağını ifade etti. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Tuna, “Kursumuzu Mimar Sinan Cami kuran kursunda açacağız. Bu maksatla Halk Eğitimle iş birliği yaparak 30 fahri öğreticilerimizi Halk Eğitim Merkezine gönderdik ve çocuk gelişimi konusunda kurs alıyorlar. Öğreticilerimiz 14’ü sabah 16’sı öğleden sonra olmak üzere toplam 120 saat ders alacaklar. Sabah dersleri saat 08.30’da öğleden sonraki dersler de saat 13.30’da başlıyor” dedi.

ÇOCUKLAR ANNELERİYLE DE GELEBİLECEKLER
Çocuk gelişimi belgesine sahip olan öğreticilerle kursları açabileceklerini sözlerine ekleyen Yusuf Tuna, “kursumuzda iki sınıfımız olacak. Çocuklara göre sıra ve masa siparişi verdik ve çalışmalar devam ediyor. 4-6 yaş çocuğu olan anneler de çocuklarıyla birlikte gelebilecekler. Kurslarımızı ‘Çocuğunu al kuran kursuna gel’ başlığıyla bu projemizi başlatacağız. Diyanet İşleri Başkanlığı çocuklara eğitim verilmesi için, hocaların kendi dini eğitimleri dışında çocuk gelişimi hakkında eğitim almalarını istediği için hocalarımız kursa katıldılar” diye konuştu.

İLK ETAPTA 2 HOCA GÖREVLENDİRİLECEK
Kurslara talep geldiği sürece eğitim alan hocaları görevlendirebileceklerini ifade eden Tuna, “İlk başta 2 hocaya görev vereceğiz ama 30 hocamızı eğitim almaya gönderdik. Talep geldikçe hocalarımızı görevlendireceğiz. Kuran kursları çocuklara göre tanzim ediliyor” açıklamasında bulundu.

FİZİKSEL ÖZELLİKLER
Diyanet İşleri başkanlığı tarafından 4-6 Yaş grubu sınıfı fiziksel özellikleri ise; “Fiziksel Ortamlar; Lavabo – tuvaletler çocukların vücut özelliklerine göre ayarlanmalıdır. Lavabolar minimum en-boy 28-45 cm ebadında yerden yüksekliği ise lavabolarda 55-60 cm, muslukta 65-71 cm olmalıdır. Tuvalet kabinleri ise 70-90 cm eninde, bölücü duvarlar 130-150 cm yüksekliğinde klozet yüksekliği 35 cm olmalıdır. Her 6 çocuğa bir lavabo her 4 veya 5 çocuğa bir klozet düşmeli tuvaletlerde doğal aydınlatma ve havalandırma olmalıdır. Islak zeminler kaymayan kolay temizlenebilir malzemeden yapılmalıdır”

OYUN VE SINIF ORTAMININ ÖZELLİKLERİ
Oyun ve Sınıf Ortamı ise; “Oyun odasının boyutsal özellikleri, kullanma kapasitesi ve etkinliklerin çeşitliğine göre ayarlanmalıdır. Özel kreş ve Gündüz Bakımevleri kuruluş ve işleyiş esasları hakkında yönetmeliğin 19.maddesine göre; oyun odaları ve sınıflar bol ışık alacak şartlara sahip bulunmalı, binanın çocuklar için kullanılacak bölümlerinin taban – tavan yüksekliği en az 2 metre 70 cm olmalıdır. Ayrıca oyun odasında her çocuk için 1,5 metrekarelik alanın uygun olduğu kabul edilmektedir.

Masa, sandalye, oyuncak dolapları vb. mekân donatımı ile ilgili elemanlar sabit olarak yerleştirilmemeli ve çocukların gruplaşmalarına bazen de yalnız oynamalarına yağışlı havalarda açık havaya çıkmadıkları zaman oyun oynamalarını sağlayacak özellikte olmalıdır. İlgi köşelerinde bulunan oyuncaklar uygun renklerden seçilmiş ve oyuncak yapım standartlarına uygun olmalıdır. Mümkün olduğunca Türk standartlar enstitüsünce onaylanmış oyuncaklar satın alınmalıdır”

ÖZGÜRLÜĞÜ GELİŞTİRECEK ÇOK SAYIDA DEĞİŞİK MALZEME OLMALI
Çocukların değişen ilgi ve ihtiyaçlarını ve eşyayı kullanma özgürlüklerini geliştirecek çok sayıda değişik malzemenin olmasının söylendiği yazıda, “fakat tam bu bağlamada dikkate alınması gereken çocukların iyi düzenlenmiş bir eğitim ortamında az oyuncak ile de daha etkili bir öğrenme eğilimi gösterdiği unutulmamalıdır. Yani binanın şartlarına adapte edilmiş olmasının yanı sıra bu yerin rahat bir yaşama ve öğrenme ortamı olması sağlanmalıdır. Bu odada kullanılan araç- gereçlerin hepsi çocuğun fiziksel gelişimine uygun ölçülerde ağır olmayan küçük sandalyeler, masalar (masanın yerden yüksekliği 46 cm, boy 60 cm, en 45 cm kullanılmalıdır. Oyun odasında çok amaçlılık gerektiğinden (boy 80 cm genişlik 180 cm), paravanlar işe yarayabilir, bu alanlarda karmaşıklığı önleyecek bir yerleşim ve temizlik önem taşır. Binada balkonlar olmamalı, pencereler çocukların tırmanıp açabileceği ve dışarıya sarkabileceği bir şekilde planlanmamalı, bütün elektrik kabloları gizlenmeli, prizler çocukların erişemeyeceği (1,5 m) yükseklikte olmalıdır” denildi.

MATERYAL VE OYUNCAKLARA ÇOK DİKKAT EDİLMELİ
İlçe Müftülüğüne gönderilen yazının sonunda ise şunlar yer aldı; “Kullanılan hiçbir malzemede zehirli madde (boya, kaplama, oyuncak vs.) olmamalı yangına dayanıklı malzeme kullanılmalı, duvarlar su bazlı boyalarla boyanmalıdır. Zemin kaymayan, toz tutmayan kolay temizlenebilir parke, tüysüz halı mineflo benzeri ürünleriyle kaplanmalıdır. Oyun odasının taban alanı çocuk başına en az 1,5 m² olacak genişlikte örneğin 20 çocuğa 30 m²’lik bir alan tasarlanmalıdır. Çocukların bahçeleri park şeklinde olmalı hem çim alan hem kum ve çakıl alanların bulunması gerekir. Çünkü çocukların özgür ve serbest bir şekilde çalışabilmeleri için gereklidir. Çünkü çocuklar farklı şeylerden, yeni yeni ürünler çıkartmasını ve bunları oluşturmak için çalışmaları onlara büyük haz verir. Yine parkta çocukların sağlığını tehdit eden, materyaller ve oyuncaklara çok dikkat edilmeli düzenlemeler yapılmalıdır”

Haber: Emrah ÇOĞALAN

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
dilek Aslan - 10 yıl önce
çok güzel bir şey ne zaman açılaçak
Avatar
Figen bıkmaz - 10 yıl önce
bursada varmı acaba böyle bir okul
Avatar
Bilge Han - 10 yıl önce
hocam bu is gelişmiş memleketlerde süte, bebek ammiyorsa mamaya karıştırılarak veriliyor. geç kalmışınız, tüh!
Avatar
çiğdem esra - 10 yıl önce
izmirde hangi halk eğitim bu kursu verecek
Avatar
HADİCE GENÇ - 10 yıl önce
peki̇ kayit i̇nterneten nasi̇l olacak
Avatar
Nurcan kayan - 10 yıl önce
bende kızımı kayıt yaptırmak istiyorum sureleri ezberledi çok hevesli ezberi mükemmel masrafı nedir
Avatar
gülay arca - 9 yıl önce
acaba bu kurs nerde ve maliyetti nedir
Avatar
- 8 yıl önce
Sizlere nasıl ulaşabiliriz