Kış aylarının gelmesi ve havaların soğumasıyla artış gösteren koronavirüse grip de eşlik ediyor. İki hastalığın birbirinden ayırt edilebilmesi için konuyla ilgili dikkat çeken Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ersan Hallaç, koronavirüs ile grip arasındaki en belirgin farkları anlattı.
Dünyayı etkisi altına alan ve ölümlere yol açan koronavirüsün (Covid-19) mevsimsel hastalıklarla benzerlik göstermesi insanların endişe etmesine neden oluyor.
İrmet Hospital doktorlarından, Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ersan Hallaç, "Havaların soğumasıyla insanlar kapalı ortamlarda bulunmaya başladı. Bu durum virüsün bulaşma riskini de artırdığı bilinmektedir. Ancak koronavirüs özellikle kış aylarında artış gösteren grip ile benzer semptomlar gösterdiği için karıştırılabiliyor. Her iki virüsün de ortak belirtileri ateş, öksürük, nefes darlığı, halsizlik, boğaz ağrısı, burun akıntısı veya tıkanıklığı, eklem ağrıları ve baş ağrısı olsa da, koronavirüste gripten farklı olarak ishal, mide bulantısı, kusma, koku ve tat kaybı, konsantrasyon bozukluğu ve bilinç bulanıklığı görülebiliyor" dedi.
Koronavirüsü Diğer Virüslerden Ayıran Özellikler
Koronavirüs başlangıcında grip ve soğuk algınlığındaki gibi kuru öksürük, yüksek ateş, boğaz ağrısı baş gösteriyor. Koronavirüsü gripten ayıran en önemli nokta çok hızlı şekilde akciğerlere indiği için zatürreye neden olabilmesi. Grip ve koronavirüs belirtilerinin sıkça karıştırıldığı bu dönemde insanlar en ufak rahatsızlıkta endişe etmesine neden oluyor.
Bilinmeli ki uzun süreli geçmeyen öksürük, koku ve tat almanın bozulması, yüksek ateş ve şiddetli vücut ağrıları koronavirüsü diğer hastalıklardan ayıran en belirgin özellikleri arasında yer alıyor.
Koronavirüsün Bulaşma Hızı Çok Yüksek Bir Virüs
Koronavirüsün insandan insana bulaşma hızı fazla olduğunu ifade eden Uzm.Dr. Hallaç, “Virüsü taşıyan bir kişinin öksürmesi, hapşırması veya nefesiyle yayılan damlacıklarla kişiden kişiye bulaşabiliyor. Bu damlacıklar bir yüzeye bulaştığında diğer kişiler bu yüzeylere dokunduktan sonra ellerini göz, burun veya ağzına sürdüklerinde virüs bulaşabildiğini ifade etti. Bu nedenle özellikle kış mevsiminde hem grip hem de korona virüsten korunmak ve yayılmasını engellemek için daha fazla dikkat etmemiz gerek. Öte yandan bazı solunum yolları hastalıkları bulunan kişiler, kronik rahatsızlığı bulunan kişiler, yüksek tansiyon hastaları, kronik olarak kalp ya da akciğer problemleri yaşayan kişiler, diyabet, obezite ve 65 yaşın üstündeki kişiler koronavirüs için en büyük risk grubundadır.”dedi.
Öte yandan aşı olmayan bireylerin, aşı olanlara göre koronavirüsü çok daha ağır atlattığını, entübe ve ölüm oranlarının daha fazla olduğuna dikkat çeken Hallaç “ Koronavirüsten korunmak için sosyal mesafe kurallarına uymalı, maske takmalı ve olası bir virüsün bulaşma durumuna karşılık bireylerin aşı yaptırmaları gerektiğini” ifade etti.
Grip, Nezle, Koronavirüs Arasındaki Farklılıklar ve Benzerlikler Nelerdir?
Grip ve koronavirüs belirtileri arasındaki en büyük fark solunum zorluğu yaşanmasıdır. Koronavirüse yakalanan kişide belirgin şekilde solunumda bir zorlanma, nefes darlığı görülür.
Koronavirüs hastalığının başlangıcı da aynı grip ve soğuk algınlığındaki gibidir yanı kuru öksürük, yüksek ateş, boğaz ağrısı bu hastalıkların başlangıcında hastada görülen belirtiler olarak bilinir.
Soğuk algınlığı genellikle ağır seyreden bir hastalık değildir ve istirahat ederek, ilaç kullanmadan hasta iyileşebilir fakat grip ve koronavirüs belirtileri hastada daha ağır seyreder. Koronavirüs ve grip ayrımında bir diğer önemli nokta ise koronavirüsün çok hızlı şekilde akciğerleri de etki altına alması fakat influenza virüsünün akciğerlere inmesinin zaman almasıdır. Yanı kişi grip olduğunda virüsün akciğerlere inmesi zaman aldığı için bu hastalık genellikle zatürreye neden olmaz. Koronavirüs ise hızlı şekilde akciğerlere indiği için zatürreye neden olabilir ve balgam yapabilir.
Bir diğer önemli fark ise grip ve nezlede sıklıkla karşılaştığımız hapşırma, burun tıkanıklığı ve ya burun akıntısı durumu koronavirüse yakalanan kişilerde çok nadir şekilde görülür. Koronavirus belirtileri bazen mevsimsel alerji belirtileriyle de karıştırılabilir. Bunlar arasındaki en büyük fark ise koronavirüs ile enfekte olan kişilerde sıklıkla yüksek ateşe rastlanır fakat mevsimsel alerjisi olan kişilerin böyle bir belirti göstermesi beklenmez. Ayrıca mevsimsel alerjisi bulunan kişilerin sıklıkla hapşırdığı, gözlerinin sulandığı, burun tıkanıklığı ve ya akıntısı yaşadığını görürüz. Bu belirtilerin koronavirüse yakalanmış kişilerde görülme olasılığı oldukça düşüktür.