Her geçen gün doğallıktan uzaklaşıyoruz

Çerkezköy Belediyesi ve Çerkezköy Kent Konseyi’nin ortaklaşa düzenlediği ‘Kokulu Maddelerin Halka Açık Alanlarda Kullanımı ve Zararlı Etkileri’ konulu konferans Çerkezköy Kent Konseyi Seminer Salonu’nda gerçekleşti. Düzenlenen seminerde konuşmacılar Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Remzi Altın ve Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Dç. Dr. Gamze Varol Saraçoğlu, katılımcıları kokulu maddelerin halka açık alanlarda kullanımı ve bunun halk sağlığına etkileri konusunda bilgilendirmelerde bulundular

Her geçen gün doğallıktan uzaklaşıyoruz
22 Nisan 2016 Cuma 17:11

PROGRAMA YOĞUN İLGİ VARDI

Çerkezköy Belediyesi ve Çerkezköy Kent Konseyi işbirliğiyle gerçekleşen ‘Kokulu Maddelerin Halka Açık Alanlarda Kullanımı ve Zararlı Etkileri’ konulu seminere Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Remzi Altın, Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Gamze Varol Saraçoğlu, Çerkezköy İlçe Müftüsü Yusuf Tuna, Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Serkan Karagöz, Çerkezköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü Çevre Mühendisi Mehmet Furkan Tülün, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Çerkezköy Kreş ve Gündüz Bakımevi Müdürü Uzman Psikolog Beril Buket Bağcı, Çerkezköy Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Yılmaz Arat, Zübeyde Hanım Anaokulu Müdürü Sebahat Uslu, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Selda Karacalar ile Çerkezköylü vatandaşlar katıldı.

SİGARA KADAR ETKİLİ

Programda ilk sunumu Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Dç. Dr. Gamze Varol Saraçoğlu gerçekleştirdi. Koku algısını tarif eden Saraçoğlu, “Kokunun endüstriyel, kentsel, hayvansal ve zirai olmak üzere birçok kaynağı bulunur.İç ortamda kullanılan kokuların sigara benzeri zararları görülebilir.” dedi.

“CİDDİ BİR KİMYASAL YÜK ALTINDAYIZ”

İnsanların günlük hayatının yüzde 80 – 90’ını iç ortamlarda sürdürdüğünü dile getiren Saraçoğlu, “Çeşitli ortamlarda kokulara maruz kalıyoruz. Bunlar kısa süreli ölümcül etkileri olmadığı sürece dikkatimizi çekmiyor. Bir anlamda farkında olmadan yaşamımız kimyasallarla çevrili bulunuyor. Bugün 3 binden fazla parfüm 50 ile 300 arasında kimyasal madde içeriyor. Ciddi bir kimyasal yük altındayız. Parfüm içerikleri patent gerekçesiyle açıklanmıyor. Bu konuda ülkemizde henüz bir çalışma başlatılmadı. Bu kimyasalların insan sağlığına ciddi riskleri bulunuyor.” ifadelerini kullandı.

“SENTETİK KOKULARDAN UZAK DURMAMIZ GEREKİYOR”

Saraçoğlu son olarak, “İç ortamda kullanılan kokuların insan vücuduna ne kadar zarar verdiğini bilmiyoruz. Sentetik kokulardan uzak durmamız gerekiyor. Temizlik ürünlerini belirtilen ölçütlerine göre kullanmalıyız. Doğal havalandırması olmayan odalarda oda parfümü kullanmaktan uzak durmalıyız.” tavsiyesinde bulundu.

İLK SIRADA ‘ASTIM’ GELİYOR

Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Gamze Varol Saraçoğlu’nun ardından kürsüye çıkan Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Remzi Altın, kokulu maddelere bağlı solunumsal olaylar hakkında açıklamalarda bulundu. Altın, “Kokulu maddelere bağlı solunumsal olayların başında astım geliyor. Aşırı temizlik ürünü kullanmak da kansere davetiye çıkarıyor. Lütfen sade yaşayın. Tüm problemler insanın açlık sorunundan kaynaklanıyor. İnsan her şeyi tatmak istiyor. Günümüzde her geçen gün doğallıktan uzaklaşıyoruz.” dedi.

TÜTSÜLER SİGARADAN FARKLI DEĞİL

Açıklamalarına devam eden Altın, “Oda parfümleri ile spreyleri kokuluların en tehlikelileri arasında bulunuyor.Bugün tütsüler de sigaradan farklı değildir. Zamanla insanda bağımlılık oluşturuyor. Benzer şekilde temizlik ürünlerinin aşırı kullanımında da astım, bronşit, KOAH, kanser gibi oluşumlara neden olabiliyor.” ifadelerini kullandı.

HEDİYE TAKDİM EDİLDİ

Bilgilendirme sunumlarının ardından Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prf. Dr. Remzi Altın ve Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Dç. Dr. Gamze Varol Saraçoğlu’na üzerinde ‘Vatan Size Minnettar’ anıtının işlendiği porselen tabak hediye edildi.

Haber: Uğur Kılıç

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.