Girdi maliyetleri ve kuraklık yüzümüzü güldürmedi

Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, buğday’da artan maliyetlerin, ayçiçeğinde ise artan maliyetlerin üstüne eklenen kuraklığın bu yıl da çiftçinin yüzünü güldürmediğini söyledi.

Girdi maliyetleri ve kuraklık yüzümüzü güldürmedi
Tamer Avcılar
Tamer Avcılar
23 Eylül 2021 Perşembe 11:30

Buğdayda bu yıl taban fiyatın iyi olduğunu, buna ilaveten Trakya’da rekoltenin de yerine göre 500-600 kilogramın üstüne çıktığını söyleyen Toprak: ”Bu yıl açıklanan fiyat geçen yılın %40 üstünde açıklandı, rekolte de iyi olunca bölge çiftçisi oldukça umutlandı. Ama girdi maliyetleri %100’ün üstünde gerçekleşince yine borçlarımız karşılayamaz olduk. Mutluluğumuz kursağımızda kaldı, yüzümüz yine gülmedi. Trakya’da buğday rekoltesi bu yıl iyiydi. Maalesef ülkemizin diğer yerlerinde bazı çiftçiler kuraklık nedeniyle ürünü biçmediler bile, onların durumu maalesef biz göre çok daha  kötü” dedi.
Ayçiçeği içinde açıklama yapan Toprak: “Ayçiçeğinde bu yıl tam bir hüsran yılı oldu. Nisan, Mayıs aylarında yağmurlar bizi umutlandırdı. Peşinden gelen kurak aylar dönümde 150-200 kg. ancak rekolte sağladı. Verim %70-80 düştü, bu çok az. Yetmezmiş gibi, taban fiyat geçtiğimiz yıla yakın açıklanınca tamamen hayal kırıklığı oldu. Mazot, ilaç, gübre, yani girdilerin fiyatı geçtiğimiz yıla göre iki kattan fazla arttı. Kuraklık Allah’tan yapacak bir şey yok, ama taban fiyat da artmayınca ayçiçeği ekenler bu yıl maalesef büyük zarar ettiler” dedi.
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.