Amaç muhalifleri cezalandırmak mı?

CHP Kültür ve Sanat Platformu Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın özel tiyatrolara destekte “6 yıl” kotasını Meclis gündemine taşıyarak, “Amaç muhalif tiyatroları cezalandırmak mı?” diye sordu.

Amaç muhalifleri cezalandırmak mı?
16 Aralık 2014 Salı 07:47

 Yüceer, Bakanlığın geçtiğimiz günlerde toplanan özel tiyatrolara destek kurulunda, tiyatrolara yapılacak yardım ile ilgili “6 yıl desteklenenlere yardım yapmayalım” teklifini, bir önergeyle Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’e sordu.

PERDELER BORÇLA AÇILIYOR

Önergede geçen yıl Gezi olayları bahane edilerek birçok özel tiyatroya yardım yapılmadığını hatırlatan Yüceer, şunları kaydetti:

“Tiyatromuzun yüz akı Genco Erkal–Dostlar Tiyatrosu, Ankara Sanat Tiyatrosu, Nedim Saban–Tiyatro Kare, Ferhan Şensoy Tiyatrosu gibi pek çok tiyatro yardım alamamıştır. Yardıma uygun bulunan tiyatrolara ise ahlaklı oyun kriteri getirilirken, genel ahlaka uygun oyun sergilemeyen tiyatronun yardımı 15 gün içinde yasal faiziyle birlikte geri alınacağı bildirilmiştir. Her yıl Eylül ayında açıklanan tiyatro desteği, bu yıl sezonun ortasına gelinmesine rağmen açıklanmamış, birçok tiyatro perdesini borçla açmak zorunda kalmıştır. Geçtiğimiz günlerde toplanan Komisyonu’nun, son 6 yıldır destek alan özel tiyatroların bu yıl yardımından faydalanamayacaklarına karar verdiği belirtilmektedir.

SANATA DARBE VURACAK

Sanat emekçilerinin yevmiyelerini ödemekte zorlandığı, kira, elektrik, su ve telefon paralarını ödemekte sıkıntı yaşadığı yardımlarla ayakta durduğu bir gerçektir. Bu kararın onaylanması halinde birçok tiyatro perde diyemeyecek ve Türkiye’de devlet eliyle sanata çok büyük bir darbe vurulacaktır.

ÖZEL TİYATROLAR YOK EDİLİYOR

Özel tiyatroların pek çoğu Devlet yardımıyla ayakta durmaktadır ve destek kesilirse birçoğu kapanma tehlikesi yaşayacaktır. Kültür ve Turizm Bakanlığı Değerlendirme Komisyonu tarafından alınan karar, özel tiyatroları yok etmeyi mi amaçlamaktadır? Bu ülkemizde sanat adına sanat adına düşündürücü bir durum değil midir?

Son 6 yıldır destek alan özel tiyatrolara yardım yapılmayacak olmasının gerekçesi nedir? Bu kararda kimlerin imzası bulunmaktadır? Amaç muhalif tiyatroları cezalandırmak mıdır?

6 YIL KRİTERİ NEDEN?

Son 6 yıl rakamı hangi kritere göre belirlenmiştir? Son 6 yıldır Bakanlık’tan yardım alan tiyatrolar hangileridir?

Her yıl Eylül ayında açıklanan tiyatro desteğinin, bu yıl sezonun ortasına gelinmesine rağmen açıklanmamasının gerekçesi nedir?

YARDIM MİKTARI NEDİR?

Geçtiğimiz yıl genel ahlaka uygun oyun sergileme kriterine uymadığı için yardımı geri alınan tiyatro var mıdır? Bunlar hangileridir?

Kültür ve Turizm Bakanlığı Değerlendirme Komisyonu, Bakanlık dışındaki kurul üyeleri kimlerdir? Hangi kritere göre seçilmektedir? Bu kişilerin sanat geçmişi nedir? Bakanlığınız tarafından bu yıl tiyatrolara yapılacak yardımın miktarı nedir?

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.