LED DOSYASI – 1


Beynur Çoşar

Beynur Çoşar

23 Ekim 2012, 16:15

Özellikle son 1-2 yıldan beri çok sık karşılaştığımız Led nedir? Ne değildir? İyice öğrenmek gerektiğini düşündüğümden, gazete okurlarımızı bilgilendirmek amacıyla bu yazıya gerek gördüm.

Yeni nesil televizyonlardan, otomotive, işyerleri iç aydınlatmasından sokak aydınlatmasına, endüstriyel aydınlatmaya, ultraviyole kurutma işlemlerine kadar Led artık hayatımızın içinde iyiden iyiye haklı olarak yerini almaktadır.

Bir çok avantaja sahip olan Led teknolojisi, doğru ürün tasarımlarıyla sizlere uzun yıllar ampül değiştirme alışkanlığını unutturabilir. Hem tasarruf ederken hem de daha fazla ışık ihtiyaçlarınız için Led aydınlatma dönüşümü iyi fikir.

Avrupa Birliği akkor lamba üretimininden çekildiği bir dönemde, verimsiz ve sık arızalanan floresanlardan başka elimizde kalan tercihlerden en önemlisi Led olmaktadır.

Led diyod ışık kaynağını derinlemesine bir çok yelpazede incelenmiş olarak sizlere aktaracağımdan bu gün Led Dosyası yazılarımın ilkine başlıyorum. Öncelikle Led nedir onu iyi bilmek gerekiyor.

LED NEDİR?

LED, ingilizce'de Light Emitting Diode kelimelerinin kısaltılmış halidir ve “Işık Yayan Diyot” anlamına gelir. LED’ler elektrik enerjisini ışığa dönüştüren yarı iletken devre elemanlarıdır.
 
     LED’lerin ortama yaydığı ışığın frekansı, spektrumun görünür ışık bölgesine denk düşer. Bununla birlikte gözle görülemeyen frekansta ışık yayan kızılötesi (infrared,IR) veya morötesi (ultraviole,UV) LED’ler de vardır.  LED’in ışık yayma mekanizmasının iyi anlaşılması için kuantum fiziği, kimya, elektronik ve optik alanlarında bilgi sahibi olunması gereklidir.
LED’in en önemli kısmı yarı iletken malzemeden oluşan ve ışık yayan LED çipidir. LED çipi noktasal bir ışık kaynağıdır ve kılıf içine yerleştirilmiş yansıtıcı eleman sayesinde ışığın belirli bir yöne doğru yayılması sağlanır. Şeffaf kılıflı bir LED’e dikkatli bakılırsa LED çipi gözle görülebilir. 
LED’lerin yaydığı ışık, LED çipi içerisindeki yarı iletken katkı maddeleri ile ilgilidir. LED’in hangi renkte ışık yayması isteniyorsa galyum, arsenit, alüminyum, fosfat, indiyum, nitrit gibi kimyasal malzemelerden uygun oranda yarı iletken malzemeye katkı yapılır (GaAIAs, GaAs, GaAsP, GaP, InGaAIP, SiC, GaN). Böylece LED çipinin istenen dalga boyunda ışıma yapması sağlanır. Örneğin kırmızı renk (660nm) için GaAlAs, sarı renk (595nm) için InGaAIP, yeşil renk (565nm) için GaP, mavi renk (430nm) için GaN kullanılır.   
LED imal eden firmalar kataloglarında LED’in yaydığı ışığın dalga boyunu vermektedir. LED çipinde kullanılan katkı maddesine bağlı olarak aynı renkli LED’lerin dalga boyu farklı olabilmektedir. Örneğin InGaAlP katkılı LED 640nm dalga boyunda; GaAlAs katkılı LED 660nm dalga boyunda; GaP katkılı LED ise 700nm dalga boyunda kırmızı ışık yayar.

Neden LED Tercih Edilmelidir?

* Fiziksel darbelere ve şoka dayanıklıdırlar.
* Güvenilirdirler.
* Uzun ömürlüdürler (100.000 saate kadar ömürleri vardır).
* Düşük güç tüketimlerinden dolayı Solar Enerji ile çalışan(Güneş) devrelerde ve mobil uygulamalarda alternatifsizdirler.
* Yüksek verimli aydınlatma sağlarlar.
* Çok düşük sıcaklık ve düşük ışık kirliliğine sahiptirler.
* Elektromagnetik Interference ve parazit (HUM) oluşturmazlar.
* Hem Indoor (iç mekan), hem de Outdoor(dış mekan) kullanılabilirler.
* Nem ve suya dayanıklıdırlar.
* Uzun vadede daha ucuz enerji tüketim maliyetleri vardır.
* Tek veya bir çok renk bir arada kullanılabilirler.
* Yüksek parlaklık ve yüksek kontrasta sahiptirler.
* Düşük Güç Tüketimi ve düşük ısı yayılımına sahiptirler.
* Kolay kurulma özelliklerine sahiptirler.
* nS(nano saniye)seviyesinde reaksiyon verme süreleri vardır ve bu hızları akkor flamanlı v.b. ışık kaynakları ile kıyaslanamaz üstünlüktedir.
* Cıva, kurşun v.b. Ağır metaller içermez, Çevre dostudur.
* Geleneksel flouresant lambasına karşın ortalama 1/10 güç tüketimi yaparlar.
* Bakıma ihtiyaç duymazlar.
* Küçük boyutlu ve hafiftir.
* Plug-N-Play (Tak ve çalıştır) kolaylığına sahiptirler.
* Mono-kromatik(tek dalga boyu ve tek renkli) ışık kaynağıdırlar. Bu yüzden trafik uygulamalarında benzersizdirler.
* LED’ler, filamanları olmadıkları için, sıradan elektrikli aydınlatma ampullerinden daha dayanıklıdırlar.
* Yeşil, sarı ve kırmızı gece görüşünde ve sisli hava şartlarında trafik uygulamaları açısından, beyaz genel kullanım ve aydınlatma amaçları için iyi bir çözümdür.
* Başlı başına bir bilim dalı haline gelmiş ve sürekli gelişmekte olan bir teknolojidir.

* LED’ler geleceğin ışık kaynağıdır…

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.