Çerkezköy Belediyesi ile Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi’nin ortaklaşa düzenlediği ‘Spor Yaparken Yeterli ve Dengeli Beslenme’ konulu seminer, Hastanenin Seminer Salonu’nda Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Burcu Özkan Akca tarafından katılımcılara aktarıldı
Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi Seminer Salonu’nda gerçekleşen etkinliğe Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Burcu Özkan Akca, Çerkezköy Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü yetkilileri, Hastane Kurumsal İletişim ve Pazarlama sorumluları, Çerkezköy Belediyesi Step, Aerobik, Pilates Kursu öğrencileri ile vatandaşlar katıldı.
BESLENMENİN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ
Katılımcılara ‘Spor Yaparken Yeterli ve Dengeli Beslenme’ konusu hakkında bilgiler veren Dyt. Burcu Özkan Akca, “Beslenme, fiziksel ve zihinsel performansı etkileyen önemli bir etkendir. Yeterli ve dengeli beslenen bir kişi, düzenli egzersizle pek çok sağlık riskini ortadan kaldırabilir.” ifadelerini kullandı.
KİLO DEĞİŞİKLİKLERİ DİYETİSYEN DENETİMİNDE YAPILMALI
Egzersiz yapan bireylerin yaptıkları egzersizin türünün, sıklığı, süresi ve şiddetine göre enerji harcamaları ve enerji gereksinimlerine göre farklılık gösterdiğini belirten Dyt. Akca, “Kilo almak veya vermek için haftada 0.5 -1 kg hedef alınmalı, gerçekçi ve uygun vücut ağırlığı ve süre belirlenmelidir. Uygun yöntemlerle, diyetisyen denetiminde kilo almalı veya verilmelidir.” diye konuştu.
EGZERSİZDE TEMEL ENERJİ KAYNAĞI: KARBONHİDRAT
Karbonhidratların egzersiz sırasında temel enerji kaynağı olduğuna değinen Dyt. Akca, “Egzersiz yapanlar enerjinin % 55-65’ini karbonhidratlardan sağlamalıdır. Fakat bu karbonhidratlar şeker çikolata gibi basit değil; kuru baklagil, esmer ekmek ve tahıllar gibi kompleks karbonhidratlar olmalıdır.” dedi.
FAZLA PROTEİN KAS KİTLESİNİ ARTTIRMAZ
Egzersiz yapanların, bilinenin aksine fazla protein tüketmelerine ve aşırı yağ kısıtlamasına gereksinimlerinin olmadığına dikkat çeken Dyt. Akca, “Gereksinim üzerinde protein alımı kas kitlesinde bir artış sağlamaz. Diyetin proteinden gelen enerjisinin % 12-15 olması önerilmektedir.” şeklinde konuştu.
SIVI KAYBI EGZERSİZ PERFORMANSINI AZALTIR
Vücuttaki sıvı kaybının egzersiz performansını azalttığını söyleyen Dyt. Akca, “Bu nedenle egzersiz öncesi, sırası ve sonrası, optimal performans ve sağlık için yeterli sıvı tüketilmelidir. Egzersiz öncesi, çok tok veya aç olunması performansı olumsuz etkiler. Egzersizden 1-2 saat önce, mideyi rahatsız etmeyecek, sevilen ve daha önce denenmiş yiyecek ve içecekler tercih edilmelidir. Bu öğünlerin temel ilkesi; yeterli sıvı, düşük yağ, yüksek posa ve kompleks karbonhidrat ve orta düzey protein olmalıdır.” bilgilerini verdi.
EK OLARAK VİTAMİN-MİNERAL DESTEĞİNE GEREK YOK
Egzersiz yapan bireylerin, yeterli ve dengeli beslendiklerinde tüm vitaminleri ve mineralleri diyetleri ile alabildiklerine vurgu yapan Dyt. Akca, “Bu nedenle egzersiz yapan bireylerin ek olarak vitamin-mineral desteği kullanmalarına gerek yoktur. Gelişigüzel ürün kullanımından kaçınılmalı ve bu ürünlere karar vermeden önce hekime danışılmalıdır.” dedi.
ÖNERİLERDE BULUNDU
“İstenilen ağırlık ve uygun vücut bileşimini koruyacak, yeterli enerji içeren bir diyet tüketin.” diyen Dyt. Akca, “Tüm besin gruplarındaki yiyeceklerden dengeli tüketin. Besin çeşitliliğini arttırın. Yüksek kompleks karbonhidrat tüketimini arttırın. Doymuş yağ tüketimini (katı yağlar) azaltın. Kepekli tahıllar ve kuru baklagil tüketimini arttırın. Günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketin. Fazla tuz ve çay şekeri alımından kaçının. Kısa süreli diyetler yerine, uzun süre uygulayabileceğiniz, sağlıklı beslenme kuralları içeren diyetler uygulayın. Günlük 3 ana, 2-3 ara öğünü, 2-3 saat aralıklarla tüketin. Öğün atlamayın, uzun süre aç kalmayın. Egzersiz öncesi, sırası ve sonrası sıvı tüketiminizi arttırın.” önerilerinde bulundu.
Haber: Uğur Kılıç