Sinüzitin teşhis ve tedavisi
Kulak Burun Uzmanı Op. Dr. Beyhan Bekir Akut ve Kronik Sinüzit hastalığı hakkında bilgilendirmede bulundu.


İrmet Hastanesi doktorlarından Kulak Burun Uzmanı Op. Dr. Beyhan Bekir, akut ve kronik sinüzit hastalığı hakkında bilgilendirmede bulunarak, sinüzitin teşhis ve tedavisi için yapılacaklarla ilgili şu bilgileri verdi:
Sinüzit Nedir?
Sinüzit, burun çevresindeki kemiklerin içinde yer alan hava dolu boşlukların (sinüslerin) iltihaplanmasıdır. Bu durum enfeksiyonlar, alerjiler ya da yapısal bozukluklar gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Süresine göre sinüzit iki ana gruba ayrılır: akut sinüzit ve kronik sinüzit.
Akut Sinüzit Nedir?
Akut sinüzit, genellikle bir üst solunum yolu enfeksiyonunun ardından gelişir ve 4 haftadan kısa sürer.
En sık görülen belirtileri:
Yüzde ağrı ve basınç hissi, Burun tıkanıklığı, Renkli burun akıntısı,Baş ağrısı,Koku alma duyusunda azalma, Hafif ateş.
Tedavi:
Akut sinüzit genellikle semptomatik ilaç tedavisiyle kontrol altına alınabilir. Burun spreyleri, ağrı kesiciler, buhar uygulamaları ve gerekli durumlarda antibiyotikler kullanılabilir.
Kronik Sinüzit Nedir?
Kronik sinüzit, belirtilerin 12 haftadan uzun sürdüğü ve genellikle daha dirençli seyreden bir hastalık tablosudur.
Sıklıkla görülen belirtiler:
Sürekli burun tıkanıklığı,Uzun süreli geniz akıntısı,Yüzde dolgunluk hissi,Yorgunluk ve halsizlik, Kalıcı koku alma sorunları.
Tedavi:
Kronik sinüzitte ilaç tedavisinin yanı sıra endoskopik sinüs cerrahisi gerekebilir. Bu yöntemle tıkanan sinüs yolları açılarak hava akışı ve drenaj sağlanır. Cerrahi sonrası düzenli takip ve burun hijyeni (örneğin serum fizyolojik ile temizlik) oldukça önemlidir.
Sinüs Polipleri Nedir?
Sinüs polipleri, burun ve sinüs mukozasında oluşan, genellikle iyi huylu ve iltihap kaynaklı yumuşak doku büyümeleridir. Kronik sinüzitli hastalarda sık görülür ve burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, koku kaybı gibi şikâyetleri artırabilir.
Polipler genellikle ağrısızdır, ancak büyüdüklerinde sinüslerin doğal drenajını engelleyerek enfeksiyonlara zemin hazırlayabilir.
Tedavide kortikosteroid burun spreyleri ve ağızdan ilaçlar kullanılabilir. Ciddi ya da tekrarlayan durumlarda ise endoskopik sinüs cerrahisi ile poliplerin temizlenmesi gerekebilir. Cerrahi sonrası düzenli takip, tekrar oluşumunu önlemek açısından önemlidir.
Sinüzitten Korunmak İçin Nelere Dikkat Etmeli?
Alerjiler kontrol altına alınmalı,Soğuk algınlığı durumlarında burun açık tutulmalı, Sigara dumanı ve hava kirliliğinden uzak durulmalı,Bol sıvı tüketilmeli, Bağışıklık sistemi güçlü tutulmalı.
Ne Zaman Doktora Başvurmalısınız?
10 günden uzun süren burun tıkanıklığı ve baş ağrısı, Sürekli geniz akıntısı, Göz çevresinde şiddetli ağrı veya şişlik,Sık tekrarlayan sinüzit atakları.
Bu tür şikâyetlerde Kulak Burun Boğaz Uzmanına başvurmak, daha ciddi sağlık sorunlarının önlenmesi açısından son derece önemlidir.
Uzman Görüşü
“Sinüzit, doğru teşhis ve etkili bir tedaviyle yaşam kalitenizi bozmayacak şekilde kontrol altına alınabilir. Özellikle kronikleşen durumlarda, cerrahi yöntemler yüz güldürücü sonuçlar sağlar.”