İlçe Tarım Müdürlüğü Gıda Kontrol Şubesi tarafından Ramazan ayı içerisinde yapılan denetimlerde biri üretim olmak üzere iki işletmeye ceza kesildi. Toplam 14 bin 79 TL tutarında cezanın kesildiği denetimlerde 30 üretim yeri 13'de tüketim yeri kontrol edildiği belirtildi
Çerkezköy İlçe Tarım Müdürlüğü Gıda Kontrol Şubesi ekipleri periyodik aralıklarla denetimlerini sürdürüyor. “5996 sayılı gıdaların üretimi, tüketimi ve denetlenmesi” hakkındaki kanun kapsamında Ramazan ayında Gıda Kontrol Şubesi ekipleri toplam 43 işletmede denetim yaptı. Yapılan denetimler sonucunda iki işletmeye ceza kesildi. 14 bin 79 TL tutarındaki cezanın yanı sıra denetim ekiplerinin işyerlerine uyarılarda bulunduğu bildirildi.
43 İŞLETME DENETİMDEN GEÇTİ
İlçe Tarım Müdürlüğü Gıda Kontrol Şubesi tarafından aylık periyodik denetimler dışında ramazan ayında 43 işletme denetlendi. 30'u üretim yeri, 13'de satış ve toplu tüketim yeri olmak üzere denetim yapılan 43 işletmeden 21'i fırın, 5'i pastane, 2'si tatlıcı, 9'u market ve 4'ü de toplu tüketim yeri fastfood ve lokanta oldu. Gıda Kontrol Şubesi'nde görevli gıda mühendisleri bu işletmelerde ürün ve işyerlerinin yasalara uygun hareket edip etmediğine baktı.
İKİ İŞLETME CEZA YEDİ
Yapılan denetimler sonucunda Gıda Kontrol Şubesi ekipleri iki işletmeye para cezası kesti. Toplam 14 bin 79 TL olan cezadan 12 bin 800 TL'lik kısmı Gıda Kodeksi mevzuatına aykırılıktan bir üretim yerine, bin 279 TL'lik kısmı ise son tüketim tarihi geçen ürün satmaktan dolayı bir satış yerine kesildi.
DENETİMLER SÜRÜYOR
Gıda Kontrol Şubesi tarafından 5996 sayılı yasa çerçevesinde sürdürülen denetimlerde üretim, toplu tüketim ve satış yerlerinde şu şartlar aranıyor:
1- Üretilen, tüketilen ve satışa sunulan tüm gıda maddeleri ve gıda ambalaj materyallerinin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı izinli olması.
2- Son kullanma tarihinin geçmemesi.
3- Ürünün özelliğine uygun koşullarda satışa sunulması.
4- Gıdaların tanıtıcı etiketlerinin olması.
5- Günlük irsaliye alınması.
4- İşlerine ait denetim defteri olması.
6- İş yerinin kayıt edilmesi.
7- Günlük yemeklerden teneke kapaklı cam kavanozlara 0,5-1 lt arasında numune ayrılması. Ayrılan numunenin üzerinde tarih ve saati gösteren etiket olup 72 saat buzdolabında bekletilmesi gerekmektedir.
ALO 174’Ü ARAYIN
İlçe Tarım Müdürlüğü Gıda Kontrol Şubesi yetkilileri tarladan sofraya gıda güvenliğini sağlamaya çalışan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın işletmelerin Bakanlık’tan üretim izinsiz gıda satmamaları ve üretmemeleri konusunda uyarırken, tüketicilere de tavsiyelerde bulundular. Gıda Kontrol Şubesi yetkilileri, kayıt altına alınan işletmelerde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın denetimlerinin daha etkin olduğunu ve tüketicilerin gıda konusundaki şikayetlerinin “ALO 174” gıda hattına başvurularak Bakanlığa iletmelerini istediler.
Yasa çerçevesinde yapılan denetimlerde. “Gıda güvenliğinin temini, her türlü gıda maddesinin ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin teknik ve hijyenik şekilde üretim, işleme, muhafaza, depolama, pazarlama ve halkın gereği gibi beslenmesini sağlamak, üretici ve tüketici menfaatleriyle sağlıklılığını korumak üzere gıda maddelerinin üretiminde kullanılan her türlü ham, yarı mamul ve mamul gıda maddeleri ile gıda işlemeye yardımcı maddeler ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin güvenliğine ilişkin özelliklerin tespit edilmesi, gıda maddeleri üreten ve satan işyerlerinin asgari teknik ve hijyenik şartlarının belirlenmesi gıda maddeleri ile ilgili hizmetler ile denetimine dair usul ve esasları belirlemektir” esası hedefleniyor.
Yetkililer gıda denetimlerinin Çerkezköy'de aylık periyodik olarak ve Alo 174'e gelen ihbarlar doğrultusunda devam edeceğini belirtti.