Parasını halkın ödeyeceği tesisle ilgili toplantıya halk katılmadı! Amaç halkı bilgilendirmekti ama...

Çerkezköy ve bağlı beldelerin yararlanacağı Atık Su Arıtma Tesisi’nin ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) Raporu ile ilgili Halk Eğitim Merkezi’nde 'Halk Toplantısı' yapıldı. Kamuoyunu bilgilendirme amacıyla yapılan toplantıda ÇED projesini hazırlayan Dİ Mühendislik yetkilisi Soner Yılmazeli proje ile ilgili bir sunum yaparken, projenin çizimini gerçekleştiren Çevre Mühendisi Berkay Batur'da soruları yanıtladı. Toplantıya katılımın az olması dikkat çekti

Parasını halkın ödeyeceği tesisle ilgili toplantıya halk katılmadı! Amaç halkı bilgilendirmekti ama...
15 Ağustos 2013 Perşembe 08:08

Çerkezköy Çevre Belediyeler Atıksu Arıtma Tesisi Yapma ve İşletme Birliği (ÇASAB) tarafından düzenlenen 'Çerkezköy Atıksu Arıtma Tesisi Halkın Katılım Toplantısı Sunumu' Halk Eğitimi Merkezi'nde düzenlendi. Toplantıda Dİ Mühendislik'den Soner Yılmazeli Atık Su Arıtma Tesisi ile ilgili olarak hazırlanan ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) Raporu hazırlanması ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi.
PARASINI HALK ÖDEYECEK
Adı yasalarla 'Çerkezköy Atıksu Arıtma Tesisi Halkın Katılım Toplantısı Sunumu' belirlendiği söylenen toplantıya katılım az oldu. Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü'nce yapımı üstlenilen ancak parası 30 yıl süreyle Çerkezköy Belediyesi başta olmak üzere  bölge belediyelerince ödenecek olan, belediyeler tarafından da bu para abonelerin su faturalarına yansıtılması beklenen, Atıksu Arıtma Tesisi için hazırlanan ÇED Raporu ile ilgili bilgilendirme toplantısına ilginin düşük olması dikkat çekti. Çerkezköy Halk Eğitim Merkezi’nde saat 14.00’de yapılan toplantıya, Çerkezköy Belediye Başkanı  Ali Ertem, Başkan Yardımcısı Gökhan İnce, Veliköy Belediye Başkanı Hanifi Belindir, Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürü Murat Kocabıçak, Çerkezköy Orman İşletme Şefi Ekrem Ferhatoğlu, Çerkezköy İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Demirbağ, TREDAŞ İşletme Müdürü Haluk Ateş, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı İsmail Akın, Kapaklı Belediyesi Başkan Danışmanı Veli Çeken ve Çevre Mühendisi Hüseyin Özel, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'nden Çevre Mühendisi Serfinaz Kuru, Ak Parti İl Yönetim Kurulu Üyesi Sait Yazı ve firma yetkilileri ile birlikte vatandaşlar katıldı.
56 BİN METREKARE ALANA KURULACAK
Toplantıda tesisle ilgili olarak slayt eşliğinde sunum yapan Dİ Mühendislik'den Soner Yılmazeli, teknik bilgiler verdi. Yılmazeli, “Devlet Su İşleri müdürlüğü tarafından Çerkezköy Çevre Belediyeler Atık Su arıtma Tesisi Yapma ve İşletme Birliği adına Çerkezköy ilçe sınırları içerisinde Mimar Sinan Mahallesi, 102. Cadde Organize Sanayi Bölgesi yanı, 624 ada 1 nolu parsel 7 bin 19 metre kare,  2 bin 621 parsel, 30 bin 360 metre kare olmak üzere toplam 56 bin 675 metre kare alanda ‘Çerkezköy Atık Su Arıtma Tesisi Projesi’ yapılması planlanmaktadır” dedi.
ERGENE PLANI  KAPSAMINDA YAPILIYOR
Projenin Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından talep edildiğini dile getiren Yılmazeli, sunumunu şöyle devam ettirdi: "Bu proje bakanlık tarafından  Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında Ergene Nehri'nin su kalitesini 3 yılda 3. Sınıf,  5 yılda 2. Sınıf su kalitesine ulaştırmak için havzadaki tüm belediyelerden bu tesisi kurmasını istenmiştir. Bu amaçla Çerkezköy Belediyeler Birliği Atık Su Arıtma Tesisi Proje Yapım İşine yönelik olarak 29 Mart 2012 tarihinde DSİ genel müdürlüğü içme suyu dairesi başkanlığı ile ER-GE Mühendislik arasında uygulama projelerinin hazırlanması için sözleşme imzalanmıştır.”
Atık su arıtma tesisinin inşaatının tamamlanmasından sonra işletilmek üzere Çerkezköy Çevre Belediyeler Atıksu Arıtma Tesisi Yapma ve İşletme Birliğine devredileceğinin altını çizen Yılmazeli, "Arıtılan suyun deşarj edileceği yer Çorlu Deresi’dir” dedi.
PROJE SÜRESİ 2045
Tesisin 2 aşamada yapılacağını ve proje süresinin 2045 yılı olduğunu ifade eden Yılmazeli, "İlk aşamada öngörülen tesisler, 2030 yılı  ihtiyaçlarına göre projelendirilmiştir. Bunun ilk bir yılı proje yapımı  ve ihale dönemi ile bir diğer yılı yatırımların yapılmasıdır. İkinci aşama tesisleri ise 2030  yılından önce devreye alınacak, bu çerçevede tüm nüfus ve debi fonksiyonları da gözden geçirilerek, gerekirse revizyondan geçirilip ikinci kademe tesislere ait ihale çalışmalarına başlanacaktır. İnşaat döneminde kazı, nakliye, yükleme ve boşaltma işlemleri esnasında toz ve gürültü, çalışan personelden kaynaklı evsel nitelikli katı ve sıvı atık, ambalaj atığı, makine ekipman kullanımından kaynaklı tehlikeli atık ve atık yağ ömrünü tamamlamış lastik oluşumu söz konusu olacağını belirten Yılmazeli,”İnşaat sırasında oluşabilecek atıkların bertarafı ve toz oluşumunu engellemek için ilgili yönetmeliklere uyulacaktır. Kazı sırasında oluşabilecek gürültü için de gerekli önlemler alınarak gürültü seviyesi düşürülecektir” açıklamasında bulundu.
ÇIKARILACAK HARFİYAT DEĞERLENDİRİLECEK
Alandan çıkarılacak olan hafriyat toprağının yeniden değerlendirilmek üzere alanda geçici olarak değerlendirileceğini açıklayan Yılmazeli, "Hafriyat işlemi öncesi  öncelikli dere yatağı yakın çevresinde kurulacak olan inşaat alanı üzerinde bulunan bitkisel toprak tabakası sıyrılarak alınacaktır. Sıyrılan bitki toprak, daha sonra alanın peyzaj onarımı çalışmalarında ve rekreasyon alanlarının bitkisel peyzaj düzenlenmesinde değerlendirilmek üzere, tekniğe uygun olarak hafriyat toprağından ayrı olarak depolanacaktır” diye konuştu.
PROJEYİ ÇİZEN MÜHENDİS SORULARI YANITLADI
Sunumun ardından tesisle ilgili  Çerkezköy Çevre Belediyeler Atıksu Arıtma Tesisi Yapma ve İşletme Birliği'nin sekreterliğini yürüten Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan İnce'de bazı bilgilendirmede bulundu. İnce, yapılan toplantının yasal bir süreç ve zorunluluk olduğunu katılımcılara belirtti. İnce ayrıca toplantıya katılanların sorularına da yanıt verdi. Toplantıda ayrıca Atıksu Arıtma Tesisi'nin projesini yapan Çevre Mühendisi Berkay Batur'da katılımcıların sorularını yanıtladı ve proje hakkında bazı bilgiler verdi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.