İDRAR ENFEKSİYONLARINA VOİDİNG SİSTOURETOGRAFİ

Özel Çerkezköy Hastanesi Üroloji Uzmanı Op.Dr. Hakan Akdere özellikle çocuklarda görülen idrar enfeksiyonlarının teşhisinde kullanılan "Voiding sistouretrografi" hakkında bilgi verdi.

İDRAR ENFEKSİYONLARINA VOİDİNG SİSTOURETOGRAFİ
11 Şubat 2010 Perşembe 00:00

    İdrar enfeksiyonlarına karşı erken tanı ve teşhis için geliştirilmiş önemli bir test olan "Voiding sistoüretrografi" yöntemi Tekirdağ’a sadece Özel Çerkezköy Hastanesi’nde Üroloji Uzmanı Op. Dr. Hakan Akdere tarafından yapılıyor.
    Üroloji Uzmanı Op. Dr. Hakan Akdere yöntemle ilgili olarak, "Normal koşullarda idrar akımı daima böbreklerden idrar kesesine doğru ve tek yönlüdür. Sık idrar yolu enfeksiyonu geçiren çocuklarda ise sıklıkla mesaneden böbreklere doğru anormal idrar kaçışı (reflü) olmaktadır. Bu kaçış bir süre sonra böbreklerde hasar bırakabilir ve  bu nedenle erken tanı ve tedavisi gereklidir. Voiding sistouretrografi idrar kesesi ve alt idrar yollarını değerlendiren ve reflü tanısını koyduran altın standart testtir. Doppler ultrasonografi ve bazı sintigrafik yöntemlerle daha düşük duyarlılıkla reflü tanısı konulabilir fakat bu tetkikler reflü derecesi ve mesane-alt üriner sistem hakkında bilgi vermez" diye konuştu.

VOİDİNG SİSTOÜRETROGRAFİ NASIL YAPILIR?
    Op. Dr. Aktere testin yapılmasınıyla ilgili ise şunları anlattı: "Test öncesi birkaç gün önce verilen idrar incelemesi ve kültürünün normal olması gerekmektedir. Test radyoloji bölümünde doktor/hemşire ve teknisyenden oluşan ekip tarafından yapılır ve yaklaşık 30 dakika sürer. Anne ya da diğer yakınları çekim sırasında çocukla beraber kalabilir.
    Gebelik kuşkusu olan ya da gebe olan kişilerin işlem sırasında orada bulunmaması gereklidir. Hasta masanın üzerine yatırılır. Gerekli temizlik sağlandıktan sonra çocuğun yaşına uygun bir sonda idrar kesesine yerleştirilir. Bu sonda yardımı ile idrar kesesi x-ray kameraları (röntgen cihazı) ile görülebilen ilaç konulmuş serum ile doldurulur.
    Mesane tam olarak dolduğunda böbreğin ve idrar yollarının röntgen filmi çekilir. Sonda çıkarılır, çocuğun işemesi beklenir. İşeme sırasında da görüntüler çekilir ve test sonlandırılır. Ancak film çekilirken çocuğun hareketsiz kalması gerekmektedir. Kateter takılırken ve mesanesi tamamen doldurulduğunda çocuğunuz hafif bir rahatsızlık hissedebilir."

TEST SONRASI NELER YAPILMALI
    Voiding sistoüretrografi sonrasında izlenecek yoluda anlatan Opr. Dr. Hakan Akdere, şunları kaydetti:
    "İnceleme sonrasında sonda yerleştirilmesine bağlı olarak ilk idrar pembe renkli olabilir. Bu az miktarda kan nedeniyle oluşmaktadır. Eğer bu durum bir kereden daha fazla olursa doktorunuza bildiriniz. Sonda çıkartılmasından sonra çocuğunuz ilk idrarını yapmada zorlanabilir. Bu durumda ılık su banyosu yapılması önerilmektedir. İşlem sonrası hastanın bol su içmesi, kullanılan maddenin atılması ve sondaya bağlı gelişen rahatsızlık hissinin giderilmesinde yararlı olacaktır. Ayrıca 5 gün süre ile doktorunuz tarafından önerilen idrar yolu enfeksiyonundan koruma amaçlı antibiyotiği düzenli kullanmanız gerekecektir."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
kader - 8 yıl önce
merhaba ben 25 yasındayım . ve bana da yapıalcak cok korkuyorum