Trakya Bölgesi’ndeki 12 odanın katılımı ile gerçekleştirilen ‘Trakya Gıda ve Meslek Komiteleri Üst Kurulu’ Toplantısı sonrasında, gıda ve perakende sektörünün sorunları, çözüm yolları, geleceği ile ilgili alınan önlemler Sonuç Bildirisi olarak yayınlandı
SONUÇ BİLDİRİSİ YAYINLANDI
Trakya Gıda Meslek Komiteleri Toplantısı’nın ikinci ayağı Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirilirken, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası 1.Meslek Komitesi’nin de içinde bulunduğu 12 odanın katılımı ile yapılan ‘Trakya Gıda ve Meslek Komiteleri Üst Kurulu’ toplantısından bir süre sonra‘sonuç bildirisi’ de yayınlandı.
12 ODA KATILDI
1 Mart Salı günü gerçekleşen toplantıya Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası 1.Meslek Komitesi Başkanı Aydın Uslu ile Çerkezköy TSO Meclis Üyesi ve aynı zamanda 1.Meslek Komitesi Üyesi M.Sait Erdem, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Ziya Çetintaş, Kırklareli TSO Meclis Başkanı Erdoğan Semerci, Hayrabolu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ömer Şükrü Coşar, Tekirdağ TSO Genel Sekreteri İrfan Ekici ve Trakya’daki Ticaret ve Sanayi Odalarının Gıda Meslek Komite Başkanları ve Üyeleri katıldı.Toplantıda ayrıca Belçika Başkonsolosluğu Ekonomi ve Ticaret Ateşeliğinden emekli olan Sabih Akay ve Luxemburg merkezli Hance Hukuk Bürosu Sahibi, Ekonomist ve Hukukçu Dr.OlivierHance de yer aldı.
BAŞARILI GEÇMESİNİ TEMENNİ ETTİ
Dr. OlivierHance’nin, Lüksemburg’un ekonomisine ve uygulanan vergi politikalarına dair sunumları ile başlayan Trakya Gıda Meslek Komiteleri Toplantısı’nın açılış konuşmasını Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay yaptı. Toplantı ile sorunların paylaşılması ve çözüm önerilerinin üretilmesi adına ortam yarattıklarını kaydeden Günay, “Birlikteliğimizden almış olduğumuz güç ve sinerji ile inanıyorum ki çalışmalarımız başarı ile sonuçlandırılacaktır. Toplantının düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyor, toplantımızın başarılı geçmesini temenni ediyorum” dedi.
SOMUTLAŞTIRILMASI GEREKİYOR
Kırklareli TSO Gıda Meslek Komitesi Başkanı Serhad Güney, ortak düşüncelerle ve birlikte hareket ederek sorunların aşılacağına dikkat çekerken, Kırklareli TSO Başkanı Çetintaş ise, Kırklareli TSO olarak 3 yıldır bu toplantıları gerçekleştirdiklerini, Trakya’daki Gıda Meslek Komiteleri ile birlikte sinerji yakalandığını ve bundan sonra da alınan kararların somutlaştırılması gerektiğini belirtti.
ORTADA PEK ÇOK GÖRÜŞ VAR
Trakya Gıda ve Meslek Komiteleri Üst Kurulu’ toplantısı sonrasında sonuç bildirisi de yayınlandı. Bildiri şu şekilde; Genelde yurdumuzda, özel olarak da Trakya Bölgemizde gıda ve perakende sektörünün sorunları, çözüm yolları ve geleceğinin tartışıldığı önemli bir toplantı yapılmıştır. Sektörün her biriminin temsil edildiği; tedarikçi, imalatçı, perakendeci ve toptancı gibi grupların birlikte gerçekleştirdiği bu çalışmada yapılması gerekli işler ve eylem planı belirlenmiştir. Bu konuyu iki başlık altında değerlendirmek istiyoruz; 1-avm, 2-sokak aralarına kadar giren şube sayıları binlerle ifade edilen zincir mağazalar. Avm’ler kamuoyunda çok konuşulmaktadır. Ortada pek çok görüş vardır. Ancak sokak aralarına kadar girip bakkalımız dahil bütün esnafımızı yok etmeye kararlı zincir mağazalar hep gözden uzak kalmıştır. Gözler Avm’lerin üzerindeyken bu sokak arası zincir mağazalar sessizce pazarın büyük bir kısmını ele geçirmişlerdir.
MAĞAZALAR SADECE BAKKAL DEĞİLDİR
Değerli tüketicilerimiz; sokak aralarına kadar giren zincir mağazalar sadece bakkal değildir. Kasap, manav, zücaciye, tuhafiyeci, oyuncakçı ,kırtasiyeci, konfeksiyoncu, ayakkabıcı, çiçekçi ,mobilyacı değildir. Peki nedir? Hepsidir. Sadece manavı, bakkalı, kasabı değil bütün işkollarını kurutmaktadırlar. Bulundukları yerlerin üreticileri ile hiçbir bağları yoktur. Bir tanesi ile vardır. O da fırıncılar. Korkunç bir rekabetle fırıncının da işini bitirmektedirler. Buna karşılık yurtdışı ile çok güzel alış verişleri vardır. Özellikle Çin malları satışlarında önemli bir paya sahiptirler.Bu mağazaların şehre veya ilçeye hiçbir katkısı yoktur. Kiraları yükseltmekte ve işsizliği körüklemektedirler. Şehir veya ilçenin müteşebbis gençlerinin ruhları köreltilmektedir.
NELER YAPABİLİRİZ? NELER YAPMALIYIZ?
A)Küçük ve orta ölçekli esnafımızın önemli iki kuruluşu;Ticaret odaları ve Esnaf odaları konuyu gündemlerinin ilk maddesi haline getirmelidirler. İşin seyrini ciddiyetle takip eden komisyonlar kurulmalı ve uygun aralıklarla esnafımızla /tüketicilerle paylaşmalıdırlar. Odalar olarak yapmamız gereken işlerden birkaçını sıralıyoruz. 1-Orta ve küçük ölçekli işletmecilik eğitimleri 2-Modern perakendecilik için sektörlere göre örnek tasarımlar 3-Ürün tedarik ve yönetim eğitimleri 4-Sokak arası zincirlerin; a)Yerli/yerel üretime olumsuz etkileri b) İthalat /israftaki payları c)Şehirlerdeki ve kasabalarımızdaki ticaretten oluşan katma değerin önemli bir kısmının birkaç şirket merkezine akmasının etkileri. d) Pazardaki hakimiyetin birkaç noktada toplanmasından dolayı şehir ve kasabalardaki gençlerimizin teşebbüs heyecanın körlenmesi gibi konularda bilimsel çalışmalar yapılması, sonuçların görsel ve yazılı medya vasıtası ile kamuoyunda müspet duyarlılık oluşturma çalışmaları 5-İşin vahametini ortaya koyabilmek için bu konularda halka dönük sosyal aktiviteler düzenlemeliyiz.
YASAL DÜZENLEMELER
1-Nufus ve mesafe kriterleri koyularak(eczanelerde olduğu gibi) bir standart oluşturulmalıdır. 2-Sokak arası zincir mağazalara otopark zorunluluğu getirilmelidir. 3-Çalışma saatlerinde düzenlemeler yapılmalıdır. 4-Yerel üreticilerden ürün alma zorunluluğu getirilmelidir. 5-5000 nüfusun altındaki yerleşim yerlerine müsaade edilmemelidir. 6-Bu düzenlemelerin süratli ve isabetli yapılması için tüm siyasi partilerden ve STK lardan destek istenmeli. Yaklaşımlar kamuoyu ile paylaşılmalıdır. 7-Konu tüm Türkiye de Ticaret odaları ve Esnaf odaları tarafından gündeme alınıp oluşturulacak takip komiteleri üst kurulu tarafından bir program çerçevesinde gerekli yasal düzenlemelerin yapılıp sonuç alıncaya kadar sıkı takibi sağlanmalıdır. Halkımıza saygı ile duyurulur.
Haber: Emrah ÇOĞALAN