Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Ali Çolakoğlu artan maliyetler karşısında desteklemelerin en az iki kat artması gerektiğini belirtti.
Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Ali Çolakoğlu: “İlk etapta buğdaya verilen destekleme iyi gibiydi ama girdi maliyetleri beklenenin çok üstünde arttı. Böyle olunca olan yine üreticiye oldu. Hızlı çözüm açısından desteklemelerin en az iki katına çıkması gerekiyor.
Malasef geçtiğimiz yıl buğdağını elinde tutan çiftçimiz de mağdur oldu. Çiftçimiz geçtiğimiz yıl satmayıp elinde tuttuğu buğdayına TMO’dan fiyat alamıyor. Bekleyen buğday, gluteni artmış, nemi azalmış kalitesi artmış bir ürün buna rağmen TMO fiyat vermeyince özel sektörde bu açmazdan istifade etmeye çalışıyor, komik rakamlar söyleniyor. Mağdur olan yine çiftçi yine üretici oluyor.
Bu yılda çiftçimiz, yeni biçtiği buğdayını TMO’ya satabilmek için randevu almakta şu ana kadar zorluk yaşadı. Sorunun aşılması beklenmektedir. Toprak mahsülleri ofisi başmüdürü ile yapılan toplantı sonucunda buğday alımına devam edileceği ve sistemin daha verimli çalışacağı bildirilmiştir. Üreticilerimizin belirli aralıklarla randevu almak için sistemi kontrol etmeleri gerekmektedir” dedi.
Çolakoğlu bu yıl bölgemizde buğday rekoltesinin dönümde yerine göre 400 ile 600 Kg aralığında gerçekleştiğini belirterek: “Odamızın sorumlu olduğu Kapaklı ve Çerkezköy’de 2023 yılı sezonu için yaklaşık 36.000 dönüm alanda buğday ekilmiştir. Bölgemizde buğday hasatı tüm hızıyla devam etmektedir. Çiftçilerimiz sezon boyunca başta kuraklık olmak üzere birçok mantar hastalığı ve buğday zararlısıyla mücadele etmiştir. 2023 yılı üretim sezonu boyunca kök boğaz, pas, külleme hastalıkları ve süne bölgemizde görülmüştür. Ekim döneminde yaşanan kuraklık ekimi geciktirmiş, ilerleyen zamanlarda da buğday kardeşlenmesine olumsuz etki yapmıştır. Bölgemizde kısmi kuraklık görülmüş, bunun sonucunda da yağmur veya kar alan buğday alanları daha verimli, yağmur almayan alanlarda verim düşüklüğü görülmüştür. Genel olarak buğday tarlalarında biçim sonrası sap miktarının fazla, buğday tane kalitesinin düşük olduğu tespit edilmiştir” dedi.
Ayçiçek ile ilgili de bilgi veren Başkan Çolakoğlu, “Yağmurlar biraz geç geldi ama gecikmeli olarak da gelse durumu kurtardı. Şu ana kadar sorun yok. Ayçiçeği tabla gelişimi ve tane oluşumunda yağmur yağması gerekiyor. Kulağımız metrolojide, inşallah Allah yüzümüzü güldürür. Artan maliyetler karşısında eziliyoruz. Bir de rekolte düşerse sadece bizim değil vatandaşında hali harap olur” dedi.