Demokratikleşme Paketi kapsamında ilköğretim okullarında okunan Andımız'ın kaldırılmasına Cumhuriyet Halk Partisi Çerkezköy İlçe Kadın Kolları Yönetimi tepki gösterdi
CHP Çerkezköy İlçe Kadın Kolları Başkanı Şayka Çalışkan, düzenlediği bir basın toplantısı ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde açıkladığı 'Demokratikleşme Paketi' kapsamında Okullarda öğrencilere okutulan 'Andımız'ın kaldırılmasına tepki gösterdi
CHP KADIN KOLLARINDAN ANDIMIZ AÇIKLAMASI
CHP İlçe Teşkilatı'nda bir basın toplantısı düzenleyen Çerkezköy İlçe Kadın Kolları Başkanı Şayka Çalışkan, Andımızın 76 yıldan bugüne okullarda okunduğunu hatırlatarak, “Öğrenci Andı’nı yazan ve 23 Nisan 1933’te Türk çocuklarına armağan eden Dr. Reşit Galip’tir. Vatanperver Dr. Reşit Galip, andımızdaki ifadeleriyle evvela bir baba olarak bu hisleri duymuş; sonra da Milli Eğitim Bakanı olarak okul çocuklarına bu andı içirmişti. Öğrenci Andı'nın bugün söylenmekte olan metni, Milli Eğitim Bakanlığı Tebliğler Dergisi'nin Ekim 1997 tarih 2481 sayısında yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 10. maddesiyle şu şekilde belirlenmiştir: ‘Türküm, doğruyum, çalışkanım. İlkem, küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden sevmektir. Ülküm; yükselmek, ileri gitmektir. Ey Büyük Atatürk! Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime and içerim. Varlığım, Türk varlığına armağan olsun. Ne Mutlu Türk’üm diye!" açıklamasını yaptı.
BU BİR ZORUNLULUK DEĞİL BÜTÜNLÜKTÜR
Andımızın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Demokratikleşme Paketi ile birlikte kaldırıldığını hatırlatan Çalışkan şöyle devam etti: “Değişik süreçlerden geçerek, günümüze değin her sabah okullarımız da çocuklarımız tarafından okunan andımız; geçtiğimiz günlerde, Sayın Başbakanımızın açıkladığı Demokratikleşme Paketi adı altında açıklanan, özümüzü ve Cumhuriyetin taşlarından bir olan Andımızın hiçte demokratik olmayan yollarla, çeşitli ırklardan olduğumuza göre toplumun çeşitli kesimlerine sorulmadan kaldırılması ne kadar ‘gerçekçi’ dir. CHP Kadın Kolları olarak bunu irdelemek istiyoruz. Başbakan Erdoğan’ın açıkladığı demokratikleşme paketi ile zorunlu olmaktan çıkarılıyor. '‘Farklı ırklardan gelen Türk vatandaşlarının çocuklarının ‘Türküm, doğruyum’ demek istememelerinden yola çıkarak yapılan bir değişikliktir'’ diyor. Burada kendi söylemiyle ifade ettiği gibi ‘Türk vatndaşı’ Türkiye’'de yaşayan farklı vatandaşlardır. Bu bir zorunluluk değil, bütünlük ifadesidir. Bu da ayrı bir çelişkidir."
ASIL AMAÇ FARKLI
Çalışkan andımızın kaldırılmasına yönelik tepkiyi dile getiren açıklamalarını şu şekilde tamamladı: "Öğrenci andında yer alan her söz ve anlamında Türk Milli Eğitimi'nin amacının özü vardır. Öğrenciler, okul içinde ve okul dışındaki hayatlarında, her sabah söyledikleri anda göre hareket ederek ‘doğru’ ve ‘çalışkan’ olmalı. Küçükleri korumalı, büyükleri saymalı. Yurdunu ve milletini özünden çok sevmeli. Yükselmeyi ve ileri gitmeyi ‘ülkü’ edinmeli sözlerindeki sakınca nedir? Birçok milletin olduğu gibi andımızın olması aslında tarihimizin ve geleceğimizin bir oluşunun mesajını verir. Her sabah tekrarlanarak hatırlatmak amacı güder. Her sabah çocukları üşütmeden içeri gireceğini söyleyen Başbakanımıza hatırlatmak isteriz ki, bakanların olduğu, resmi tören ve açılışlarda çocukları alanlara getirip saatlerce bekleten iktidarın bu hassaslığa burada sahip olmamaları da düşündürücüdür. Üretilen basit nedenler açıklayıcı ve tatmin edici değildir. İktidarın amacı, adında olduğu gibi ‘demokratikleşmek’ değil, Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke, inkılap ve hayatımıza işlemiş olan Cumhuriyetimizin ayaklarını bir bir kaldırmaktır.”