Ameliyat sonrası nelere dikkat edilmeli?

Özel Çerkezköy Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Nurullah Burak Korkmaz, genel cerrahi operasyonları sonrası dikkat edilmesi gereken hususları anlattı. Opr. Dr. Korkmaz, fıtık ameliyatından, bağırsak ameliyatına kadar birçok ameliyat sonrası neler yapılması gerektiğini tek tek sıraladı

Ameliyat sonrası nelere dikkat edilmeli?
01 Temmuz 2013 Pazartesi 08:38

Geçirdiğiniz cerrahi bir operasyon sonrası nelere dikkat edeceksiniz? İşte bunları Özel Çerkezköy Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Nurullah Burak Korkmaz, tek tek sıraladı. Opr. Dr. Korkmaz, ilk olarak fıtık ameliyatı daha sonra sırasıyla basur, guatr, meme, mide, bağırsak, safra kesesi ameliyatlarından sonra neler yapılması gerektiğini sıraladı.
KARIN FITIĞI AMELİYATI
Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Burak Korkmaz, ilk olarak karın fıtığından gerçekleştirilen ameliyat sonrası nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı. Opr. Dr. Korkmaz, "Fıtık ameliyatlarından sonra en fazla dikkat edilecek konu tekrar fıtık olmamak için ameliyat sahasını zorlayıcı hareketlerden uzak durmaktır. Normal bir yara iyileşmesi süreci yaklaşık bir yıl sürmektedir. Bunun en önemli kısmı da ilk 6 aydır. Özellikle bu süre içinde aşırı zorlayıcı, karın içi basıncı artırıcı hareketlerden kaçınmak gerekir"dedi.
 Korkmaz bunları şöyle sıraladı:
1- Ağır kaldırmak.
2- Hafif bir ağırlıkta olsa dengesiz bir vaziyette, ters bir hareketle bunu kaldırmaya çalışmak.
3-  Kabız kalarak zorlu ıkınmalarda bulunmak.
4- Prostatı olan hastalar için aşırı zorlayarak işemek.
5- Fazla kilo alarak karın ön duvarına yük bindirmek.
6- Zorlamalı öksürükler ile karın basıncını arttırmak.
7- Aşırı kahkahalarla gülerek karın basıncını arttırmak.

BASUR AMELİYATI

Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Korkmaz, daha sonra 'Basur (Hemoroid) ameliyatı' ile ilgili, ameliyat sonrası önemli olan hususları anlattı. Opr. Dr. Korkmaz, "Basur, makat bölgesinde çatlak gibi ameliyatlardan sonra en fazla dikkat edilmesi gereken husus kabız kalınmamasıdır. Bu nedenle yaklaşık 15 gün yumuşak sulu diyet alınmasında fayda vardır. Sert büyük abdest taze olan ameliyat yaralarında zedelenmeye ve kanamalara yol açabilir. Bu dönemde makat bölgesinde ağrılar olacaktır, bu normaldir. Bu nedenle hastalara uygun ağrı kesiciler verilir ve sıcak oturma banyoları önerilir. Sıcak oturma banyosu makat bölgesindeki kasların spazmını bir süre gevşeterek hastada rahatlama sağlar" diye konuştu.
GUATR AMELİYATI
Opr. Dr. Korkmaz, guatr ameliyatından sonra ise şunlara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi: "Guatr ameliyatı geçiren hastalar boyunlarını neredeyse hiç hareket ettirmemeye çalışır ve günlerce bunu devam ettirir. Bu şekilde davranılması daha sonra boyun ağrılarına yol açabileceği gibi yara cildinin, altındaki kaslara sıkıca yapışmasına ve kötü kozmetik görünüme neden olabilir. Doğru olanı fazla zorlamadan ameliyat sonrası dönemde boyun hareketlerinin belli ölçüde devam ettirilmesidir. Bunun herhangi bir sakınca olmadığı gibi faydası vardır.
Guatr ameliyatından sonra yapılan ameliyatın şekline göre bazı ilaçların alınması gerekmektedir. Tiroit bezinin önemli bir kısmının çıkarıldığı hastalarda sonraki yıllarda nüks olmaması için günlük tiroit hormonu içeren ilacın alınması önemlidir. Bu ilacın dozu 2 aylık kan tahlilleri yapılarak belirlenir. Buna göre hastaya verilen ilacın dozu azaltılır veya arttırılabilir. Yine tiroit ameliyatlarından sonra bazı hastalarda parmak uçlarında uyuşukluk, karıncalanma, his kaybı gibi bulgular ortaya çıkabilir. Bu durumda kan kalsiyum seviyesine bakarak gerekirse hastalara kalsiyum ve D vitamini verilir. Yine kan tahlilleri ile bu ilaçlara son verilir veya bir süre daha devam edilir."
MEME AMELİYATI

Opr. Dr. Burak Korkmaz meme ameliyatı sonrasında da dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu söyledi. Korkmaz, "Burada basit meme biyopsisi yapılan hastalar için çok önemli bir durum söz konusu değildir. Ancak meme kanseri nedeniyle memesinin tamamı veya bir kısmı alınan hastaların takibinde ameliyat sonrası dikkat edilecek hususlar vardır. Koltuk altı lenf bezleri alınan hastalar ameliyat edilen taraftaki kolu için dikkatli olmalıdırlar. Bu koldan kan alınması, tansiyon ölçülmesi, serum takılması gibi tıbbi işlemler yapılmamalıdır. Hasta bu taraf elini ve kolunu yaralanmalardan, darbelerden, aşırı sıcak ve soğuktan kollamalıdır. Bu koltuk altında lenf bezleri olmadığı için bu taraf kolunda meydana gelen bir enfeksiyon ciddi seyredebilir ve vücuda yayılabilir. Bu nedenle dikiş nakış işlerinde, odun kırma, bağ bahçe işlerinde, tırnak kesme ve manikür işlerinde dikkatli olunmalıdır" diye konuştu.
Meme ameliyatında bir başka önemli hususun ise ameliyat sonrası ameliyat olan taraf kolu ve omuzu fizyoterapistlerin önerdiği şekilde hareket ettirmek olduğunu vurgulayan Opr. Dr. Korkmaz, "Bazı hastalar ameliyat tarafındaki kolunu hiçbir şekilde hareket ettirmemekte bu da zamanla omuz ekleminde ciddi kireçlenmeye yol açmaktadır. Daha sonra bu omuzun hareket ettirilmesi çok zorlaşmaktadır. Bu nedenle hastalar ameliyat sonrası fazla zorlamadan omuz ve kollarını kullanmalıdırlar" ifadelerini sözlerine ekledi.

MİDE AMELİYATI

Midesinin bir kısmı alınanlar için önerilerde bulunan Opr. Dr. Burak Korkmaz, "Çeşitli sebeplerle midesini bir kısmı alınan hastalar özellikle beslenmelerine çok dikkat etmelidirler.Mide hacmi azaldığı için midesinin bir kısmı veya tamamı alınan hastalar bir öğünde fazla miktarda gıda almamalıdır. Günde 6 öğün veya daha sık ve küçük porsiyonlar halinde beslenmelidirler" dedi.
Korkmaz, şunları sıraladı:

1-Suyu yemekten 30-60 dakika önce veya sonra içmeleri yemek sırasında içmemeleri daha uygundur.

2- Proteinli gıdaları (yumurta, balık, süt, yoğurt, peynir gibi) ihmal etmeyin.

3- Bol lifli gıdaları (çavdar ekmeği, taze sebze ve meyve) tercih edin.

4- Yoğun şekerli gıdalar bulantı, kusma ve ishale yol açabilir. Bunların tüketimini azaltmakta fayda vardır, gerekirse tamamen kesilmelidir. Bunu hasta kendi durumuna göre düzenleyebilir.

5- Yağlı, kızartmalı, acı, biberli, baharatlı gıdalar ve gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır.

6- Gıdalarınız çok soğuk veya çok sıcak olmamalıdır.

7- Alkollü içecekler kesinlikle alınmamalı sigara içilmemelidir.

8- Yemek sonrası 30 dakika uzanarak dinlenin.

9- Herhangi bir fiziksel aktivite yapılacaksa (Ekzersiz, yürüyüş vs) yemekten bir saat sonra yapılması uygun olur.
Midesinin önemli bir kısmı veya tamamı alınan hastalar için bir başka önemli hususun ise kansızlık olduğunu söyleyen Opr. Dr. Korkmaz, "Bu hastalarda kansızlık meydana gelme durumu vardır. Midenin olmaması nedeniyle demirin bağırsaktan emilimini sağlayan bir madde salgılanamamaktadır ve hastada kansızlık ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle düzenli şekilde demir içeren ilaçlar ve B12 vitamini almalıdırlar" diye konuştu.
BAĞIRSAK AMELİYATI

Opr. Dr. Burak Korkmaz, bağırsak ameliyatı olanlar için şu önerilerde bulundu: "Değişik sebeplerle bağırsaklarının bir kısmı çıkarılan hastalar vücut yeni duruma adapte olana kadar bazı sıkıntılar çekebilirler. İnce bağırsaklar esas olarak sindirimden ve gıdaların emiliminden sorumludur. Kalın bağırsakların esas görevi ise büyük abdesti depo etmektir. Bu nedenle kalın barsak ameliyatlarının toleransı organizma için daha kolay olur. Barsak ameliyatı geçiren hastalar için en önemli husus ameliyat sonrası dönemde yürümek, devamlı hareket halinde olmaktır, böylece barsak hareketleri artar, bağırsaklar arasında yapışıklık olmaz ve hasta düzenli büyük abdest yapabilir. Yine 10-15 gün kadar hazmı zor gıdalar yerine hafif ve sulu gıdalarla beslenmek yerinde olur. Geçmeyen karın ağrıları, karında şişkinlik, bulantı, kusma, gaz ve dışkı çıkarmada yetersizlik bir problemin olduğunu düşündürür. Bu durumda vakit kaybetmeden doktorunuza haber vermeniz gerekmektedir."

SAFRA KESESİ AMELİYATI

Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Korkmaz son olarak safra kesesinde taş olup ameliyatla safra kesesi alınanların daha sonra nelere dikkat etmesi gerektiği hakkında bilgi verdi. Dr. Korkmaz,"Safra kesesi hayati bir organ değildir. Karaciğerde yapılan safrayı depolar, konsantre eder ve gerektikçe bağırsağa akışını sağlar. Safra kesesi alındığı zaman karaciğer yine safra üretmeye devam edecektir ve safra bağırsağa akmaya devam edecektir. Safra kesesinin alınmasının insan sağlığı üzerinde ciddi bir negatif etkisi olmaz. Safra kesesi alınan hastaların diyetlerinde önemli değişiklikler yapmalarına gerek yoktur. Ameliyat öncesi almaya korktukları gıdaların fazla olmamak kaydıyla alabilirler. Ancak yağlı, kızartmalı, kolesterollü gıdaların safra yapımını uyardığı unutulmamalıdır. Uzun süreli aç kalınması ve sonra kısa sürede fazla miktarda yemek yenmesi safra yapımında dengesiz bir üretime yol açacağı için zararlıdır. Bu nedenle sık sık ve azar azar beslenme tavsiye edilir"diye konuştu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.