AIDS seminerine yoğun ilgi

HABER

1 Aralık Dünya AIDS Günü nedeniyle Türk Metal Sendikası ve Özel Çerkezköy Hastanesi işbirliği ile eğitim semineri düzenlendi. Opr. Dr. Hakan Akdere'nin Ticaret ve Sanayi Odası'nda verdiği seminere özellikle Türk Metal Sendikası üyeleri yoğun ilgi gösterdi

Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şubesi ile Özel Çerkezköy Hastanesi ortaklaşa "ADIS" hakkında eğitim semineri düzenledi. 1 Aralık Dünya AIDS Günü nedeniyle düzenlenen seminerde konuşan Opr. Dr. Hakan Akdere, ADIS'ın tarihi ve günümüzdeki son durumu ile bu hastalıktan korunma yollarını anlattı.

TÜRK METAL SENDİKASI
Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen seminer Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak ve Özel Çerkezköy Hastanesi Başhekimi Ahmet Türker'in açılış konuşmalarıyla başladı. Sağlığın önemine dikkat çeken Türk Metal Sendikası Şube Başkanı Murat Koçak, "Sağlıklı insan ailesine, çevresine, çalıştığı işyerine ve sosyal yaşama fayda sağlayabilir. Bir insanda önce sağlık gelir. Bu bakımdan sendika olarak sağlığa önem vermekteyiz"dedi.
Koçak'ın ardından konuşan Özel Çerkezköy Hastanesi Başhekimi Ahmet Türker ise AIDS'ın dünya üzerindeki yaygınlığı ve önemine dikkat çekerek, "Hastane olarak sosyal sorumluluklarımız arasında gördüğümüz halkımızı bilgilendirmek ve bilinçlendirmek için gayret gösteriyoruz. Bu tür faaliyetlerimiz bundan sonrada devam edecek" dedi.
Türker daha sonra hastane doktorlarından Opr. Dr. Hakan Akdere'ye vereceği seminer öncesinde bir plaket vererek, "Hastane olarak bünyemizde 5 yılını dolduran personelimize bir plaket veriyoruz. Doktor Hakan Akdere'de 5 yıldır hastanemizde başarılı çalışmalara imza atıyor. Ünü artık tüm Trakya'ya yayıldı" dedi.

AIDS İLK NE ZAMAN ÇIKTI
Daha sonra Özel Çerkezköy Hastanesi doktorlarından Oprt. Dr. Hakan Akdere 1 Aralık Dünya AIDS Günü nedeniyle düzenlenen eğitim seminerine geçti. Akdere, ilk olarak AIDS hastalığının tarihçesi hakkında bilgi verdi. AIDS'ın 1979'da ilk kez görüldüğünü ve 1981 yılında ise ABD'de yürütülen bir çalışma ile çağın vebası olarak nitelendiren HİV Virüsünün ortaya çıkarıldığını kaydetti. Türkiye'nin bu hastalıktan ilk kez 1985 yılında haberdar olduğunu belirten Oprt. Dr. Hakan Akdere, "Sosyeteden bir modacının AIDS'den ölmesiyle ülkemizde de bu hastalığın farkına varıldı" dedi.

TÜRKİYE'DE 5 BİN KİŞİ TAŞIYOR
AIDS hakkında verdiği bilgileri kronolojik sıraya göre sürdüren Opr. Dr. Hakan Akdere, günümüze gelindiğinde bu hastalığı Türkiye'de taşıyan sayısının 5 bin olduğunu belirtti. Akdere, "Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de AIDS taşıyıcısı 5 bin" dedi.
AIDS hastalığını taşıyan HİV virüsü hakkında da bilgi veren Opr. Dr. Akdere, "Aslında bu virüs çok tehlikeli bir virüs değil. Dışarda yaşaması zor. Şimdi şuraya bu virüsü sürsek yarım saat sonra ölür, yaşamaz" dedi.
Virüsün hücrelerde yaşadığını belirten Opr. Dr. Akdere, "Bu virüs cinsel yolla bulaşıyor. En yaygın şekli bu. İkinci olarak kan yoluyla geçiyor. Kişilerin hasta olması için o bölgelerin yaralı ya da dokuların zedelenmiş olması lazım. Virüs dışarda yaşamıyor. Hücrelere yerleşip burada bağışıklığı yok ederek, çoğalıyor" diye konuştu.
Akdere, AIDS'ın cinsel yol ya da iki kişinin kanının birbirine karışması ile bulaştığını vurgulayarak, "AIDS'lı biriyle aynı ortamı paylaşmak, onun kullandığı havlu ya da diğer malzemeleri kullanmak, tükürük ve benzeri temaslarla bulaşmaz" uyarısı yaptı.

AIDS HEMEN TEŞHİS EDİLMEZ
Hastalığın hemen teşhis edilmediğine de dikkat çeken Oprt. Dr. Akdere, bu hastalığın bulaşmasından üç ay sonra yapılan 'Eliza testi' ile teşhis edilebildiğini söyledi. Akdere, "Her şüpheli ilişkiden sonra bu hastalık bulaşacak diye birşey yok. AIDS'ın üç aylık beslenme süresi var. Bu yüzden bazen bize bu tür şüpheli ilişkiye girenler hemen bize geliyorlar. Hastalığın bulaşıp bulaşmadığını öğrenmemiz hemen mümkün değil. En az üzerinden üç ay geçmesi lazım" diye uyardı. AIDS'ın tedavisine değinen Oprt. Dr. Akdere, "Bu hastalığın tedavisi için 1990'dan beri kullanılan bir aşı var. Bununda tam etkili olduğu söylenemez. Antiviral dediğimiz bir ilaç. Bu ilaç virüsleri öldürüyor. Ama tamamen öldürmüyor. Bugünkü tedavi olanakları bu. Son 3-5 yıldan buyana bu virüsün form değişikliğine uğramasından endişe ediliyor. Eğer form değiştirirse, daha tehlikeli olabilir. Bilim adamları bu konuda çalışıyor" dedi.

KORUNMA YOLLARI
Oprt. Dr. Hakan Akdere seminerin sonunda ise bu tehlikeli hastalıktan korunmanın yollarını anlattı. Öncelikle AIDS'dan korunmak için tek eşli bir yaşam seçmek gerektiğini belirten Opr. Dr. Akdere, daha sonra cinsel ilişkilerde prezarvatif kullanılmasına dikkat çekti. Akdere, "Tek partnerle ilişkiye girmek, prezarvatif kullanmak bizi bu hastalıktan korur" dedi.
Akdere, seminerin sonunda soruları yanıtladı. Geniş katılımın olduğu toplantıya ilgi gösterenler arasında Kaymakam Ayhan Bayhan, İlçe Sağlık Grup Başkanı Olcay Palak, İl Genel Meclis Üyesi Hasan Karaca, Kızılpınar Belediye Başkanı Faruk Korkmaz, Karaağaç Belediye Başkanı Özkan Yücel, MHP İlçe Başkanı Mustafa Ordu, CHP İl Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Demir de vardı.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.